За прогнозами Гідрометцентру сьогодні очікується погіршення погодних умов та випадання снігу в західних та північних областях України, в тому числі на території Вінницької області.

У зв\'язку з цим Державтоінспекція просить водіїв бути уважними та обережними, неухильно дотримуватися Правил дорожнього руху. У разі сильних снігопадів ДАІ рекомендує водіям без особливої потреби не виїжджати на особистому транспорті, а якщо вже така необхідність виникла, то подбати про зимову гуму та належний технічний стан автомобіля: перевірити гальмівну систему, справність освітлювальних приладів і склоочисників. Також бажано вибирати маршрут, де немає крутих спусків і підйомів, дотримуватися безпечної дистанції і уникати різких маневрів.

В умовах снігопаду необхідно рухатися з включеним ближнім світлом фар (чи протитуманними фарами), дотримуватися швидкісного режиму, правил паркування (аби не заважати роботі снігоприбиральної техніки), з особливою обережністю рухатися по мостам та естакадах, відмовитися від ризикованих маневрувань, які при несприятливих погодних умовах можуть привести до створення аварійних ситуацій. Якщо виникає необхідність зупинитися, знижуйте швидкість поступово. А при зупинці включайте аварійну світлову сигналізацію.

Багато водіїв, на жаль не усвідомлюють особливостей керування автомобілем на слизькій дорозі. Коли шини потрапляють на ожеледицю, їх зчеплення з дорогою відразу знижується в 4-5 разів, що у свою чергу в декілька разів збільшує гальмівний шлях транспортних засобів. А це означає, що швидка зупинка автомобіля просто неможлива. Такі дорожні умови вимагають від водіїв і пішоходів підвищеної уваги до заходів власної безпеки і бездоганного дотримання Правил дорожнього руху.

Тому Державтоінспекція дає кілька рекомендацій щодо управління автомобілем в умовах ожеледиці та снігового накату.

  1. На слизькій дорозі не гальмуйте різко, це не тільки марно, але й небезпечно. Різке гальмування призводить до блокування коліс і збільшення гальмівного шляху, а найчастіше до втрати керованості. Проїжджаючи небезпечну ділянку, намагайтеся зберігати швидкість постійною, педаллю акселератора користуйтеся дуже обережно, плавно, м\'яко. Не робіть різких рухів кермом.
  2. При русі на мостах та естакадах будьте особливо уважні. Крижаний шар на цих ділянках дороги з\'являється раніше, ніж всюди, а зникає пізніше. У цих зонах уникайте різких рухів кермом, газом, гальмами.
  3. На слизькій дорозі краще уникати різких маневрувань і обгонів. При русі на підйом, вибирайте таку передачу, щоб не доводилося переключатися до повного завершення підйому. Під час спуску не натискайте на педаль зчеплення, при керуванні авто на швидкості плавно гальмуйте.
  4. Не забувайте про пішоходів. Люди, що переходять дорогу, можуть посковзнутися і впасти. Тому намагайтеся не налякати пішохода різкими звуковими і світловими сигналами. Наближаючись до пішохідних переходів та місць розташування дитячих установ знижуйте швидкість до мінімуму.
  5. Дотримуйтесь усіх вимог правил дорожнього руху, будьте уважними і обережними, особливо у темний час доби.

Якщо ви потрапили у складну ситуацію, викликайте екстрені служби порятунку.



Переглядів: 3157
Поширень: 0