«Закопуйте труби»

Валерій Щербань, депутат Вінницької районної ради, житель села Якушинці, навів «свіжий» приклад безвідповідального ставлення до витрачання державних грошей. За його словами, 880 тисяч гривень — 690 тисяч з бюджету і 190 тисяч територіальної громади (обидва села належать до Якушинецької територіальної громади) знову витратили бездумно. «За ці гроші прокладено два кілометри газопроводу, загалом довжина мережі становитиме тринадцять кілометрів. А тепер, кажуть, труби треба... викопувати, — продовжує розмову депутат Валерій Щербань, — а на їх місце ставити більшого діаметра. Нехай викопують, але перед тим повернуть людям «закопані» в землю кошти».

Про скандал, який виник внаслідок нераціонального використання грошей, ведуть мову не тільки жителі названих сіл. Питання винесли на сесії — Якушинецької сільради і Вінницької районної ради. Депутати звернулися із запитом до керівників області, а також до прокурора Вінницького району з проханням дати принципову оцінку діям тих посадових осіб, які допустили розбазарювання державних грошей і коштів територіальної громади.

Чиновники не забарилися з поясненням. У листі за підписом начальника головного управління економіки облдержадміністрації йдеться про нові обставини, що виникли під час спорудження газопроводу, — необхідність продовження його до майбутнього житлового мікрорайону Вінниці. Спершу газопровід планували побудувати тільки до двох названих сіл — Зарванців і Якушинців. Тепер виникла потреба продовжити «нитку». Відповідно збільшаться потреби у блакитному паливі. Для його подачі мають бути труби більшого діаметра.

«Ось як просто пояснюють ситуацію чиновники, — наголошує Валерій Щербань. — При цьому жодним словом не згадують про «закопані» кошти. Нам нав’язують думку про те, що ситуація змінилася вже під час будівництва газопроводу. Нібито план забудови міста тільки-тільки затвердили. Але це не так. Депутати сільради передбачали ситуацію, що склалася нині, ще декілька років тому».

На підтвердження сказаного депутат нагадує про рішення сесії Якушинецької сільради кількарічної давнини. Тоді її депутати зверталися до Вінницького міськвиконкому з проханням взяти дольову участь у будівництві газопроводу. Пропонували продовжити магістраль. «Ми бачили, що межі міста розширюються, — пояснює Валерій Щербань. — На жаль, тоді громада села отримала з міськвиконкому відмову в допомозі з будівництвом газопроводу. В отриманій відповіді значилося, що обласному центру у цьому районі газ не потрібен. А тепер, як бачите, без газу тут не обійтися. Люди справедливо вимагають, щоб їм повернули «закопані» кошти. Чиновники між собою нехай з’ясовують, у кого їх взяти. Ми порушуватимемо це питання доти, доки не віддадуть громаді гроші».

«Викопуйте труби»

— Нам кажуть: викопуйте труби, — зазначив у розмові з кореспондентом «Голосу України» Віктор Рибак, директор фірми ДЮК, яка нині виконує роботи з будівництва газопроводу до згаданих сіл. — А яке ми маємо до них відношення? Труби не наші і гроші, за які їх укладали, теж не наші. І роботи не ми виконували. Тому як тільки відкопаємо траншею, нас одразу звинуватять у розкраданні державного майна.

Тим часом у листах з облдержадміністрації на адресу Вінницької районної ради (газопровід будується на території цього району) зазначається, що ці роботи має виконувати підприємство ДЮК. Демонтовані труби планували використати для прокладення газопроводу до ще двох населених пунктів. Однак ситуація змінилася. За словами Віктора Рибака, поки що йдеться про газифікацію Зарванців і Якушинців, і не більше. Тим часом фахівці кажуть, що викопані труби можна буде використати хіба що для здачі на металобрухт. Два роки вони вже пролежали в землі. Тому не так просто буде дістати їх на поверхню. Два кілометри газопроводу прокладено у лісовій місцевості. За цей час там усе заросло деревами і кущами. Простіше було б поруч викопати ще одну траншею для труб більшого діаметра. Однак цього не дозволять екологи і лісівники. Питання проведення цих робіт обговорюють у деталях. Але ніхто не каже, як повернути «закопані» кошти громаді.

Протягом минулого року прокладено перші два кілометри магістралі. Таку інформацію надав керівник підприємства, яке виконує роботи, Віктор Рибак. «Фактично на будівництві газопроводу ми працювали не більше одного місяця, — уточнює співрозмовник. — Роботи гальмувалися не з нашої вини. Головна затримка була у відсутності проектно-кошторисної документації. Її довелося змінювати у зв’язку із продовженням магістралі. З початку нинішнього року на будівництві газопроводу не працювали жодного дня — нема грошей».


Переглядів: 3568
Поширень: 0