З кожним роком жителі багатоповерхівок значно активніше беруть участь у співфінансуванні капремонтів, усвідомлюючи, що їх будинки є їхньою спільною власністю, адже більшість квартир у висотках приватизовані (92.5%). Відтак, все більше вінничан користуються можливістю відремонтувати внутрішньобудинкові мережі, покрівлі, панельні стики, фасади будинків, під’їздів та інших об’єктів житлового фонду шляхом співфінансування робіт.

За умовами цієї програми міський бюджет фінансує більш ніж дві третини від загальної вартості ремонтних робіт – 70%. А жителі, відповідно, 30% решти. Це допомагає мешканцям приводити до ладу висотки, починаючи від даху і закінчуючи комунікаціями у підвалах. А починалось усе в 2009 році, коли люди вперше зібрали 25 тисяч гривень на капітальні роботи у своїх будинках. Вже за рік частка жителів збільшилася в рази і сягнула 493 тисячі гривень. У 2011-му вона зросла ще удвічі, трохи не «дотягнувши» до мільйону і склавши 931 тисячу гривень. Проте вже торік мешканці багатоповерхівок на співфінансування ремонтних робіт по житловому фонду зібрали рекордну суму – 1 мільйон 207 тисяч гривень. Це майже на третину більше ніж у 2012 році. А з міського бюджету було профінансовано 10,5 мільйонів.

В результаті такого поєднання зусиль упродовж 2013-го було проведено капітальний ремонт 17 м’яких та 11 шиферних покрівель, стиків панелей у 23 будинках, 9 спортивних майданчиків. Також проведено ремонт внутрішньобудинкових інженерних мереж у 19 висотках, а систем електрозабезпечення – у 22.

Долучаються мешканці й до створення парковок для приватного автотранспорту у дворах своїх будинків

Долучаються мешканці й до створення парковок для приватного автотранспорту у дворах своїх будинків, адже такі проекти місцева влада також підтримує через механізм співфінансування. Торік такі майданчики з’явились у п’яти дворах висоток. Зонування двору на окремі зелені зони, парковку, місця для відпочинку та ігрові зони для дітей – створює зручні та комфортні умови для спільного проживання усіх мешканців.

Крім того, у 2013-му коштом міського бюджету на прибудинкових територіях проведено поточний ремонт близько 30,5 тисяч квадратних метрів асфальтобетонного покриття та капітальний ремонт близько 20 тисяч квадратних метрів покриття. Серед інших робіт було капітально відремонтовано проїзд від проспекту Юності до будинку №92 по вулиці Келецька та проїзд від будинку №50 до №58 по вулиці 600-річчя.


Переглядів: 2742
Поширень: 0