Про те, як вберіг чимало "гарячих голів" від куль снайперів, Олександр розповів кореспондентові Укрінформу.

Оборонець Майдану з Вінниці стримував людей, щоб не бігли під кулі снайперів"Із перших днів - на Євромайдані, з 20 листопада 2013 року: створював наметове містечко... Коли стало очевидно, що слід захищати своє право на мирні протести - в хід пішли коктейлі Молотова, бруківка. Беріг кожен "штик" від снайперських куль: 11 грудня дев\'ять годин ми живою стіною стояли, щоб Майдан не розігнав "Беркут". Перші вбивства відбулись 22 січня - коли "Беркут" почав наступати. А пік смертей почався 18-20 лютого. Тоді загинуло троє вінничан, сімнадцять отримали поранення. Я намагався бути для кожного прикладом, щоб не робили щось стрімголов, мали план дій, а не йшли на емоціях на снайперів", - пригадує 53-річний О. Злощинський.

За три місяці протистояння чоловік був у родинному колі - в селі Борівка Чернівецького району - лише один день. Запевняє, що його революційний запал підтримувала і дружина, і троє дітей, невістки і, навіть, онуки. Хоча, "на війні, як на війні" - довелось і товариша виносити на собі із бою. На жаль, його друга-львів\'янина лікарі вже не змогли врятувати.

Комендант Майдану вдячний киянам та волонтерам з інших регіонів за самовідданість та підтримку: "Пережив чимало у своєму житті, але ще не зустрічав такої організованості. Впевнився - за покликом душі люди роблять набагато більше, ніж за зарплату".

Орден "За оборону Майдану" отримав і заступник керівника ВО "Батьківщина" у Вінницькій області Владислав Рой, який теж відзначився як лідер супротиву, адже Вінниччина за чисельністю майданівців поступалась лише Львівщині, Івано-Франківській та Тернопільській областям.

Довідково:

У списках "Небесної сотні" - чотири мешканці Вінниччини: 50-річного Валерія Брезденюка вбили пострілом у спину 18 лютого, 38-річний Леонід Полянський теж загинув на Майдані у Києві, 33-річний Максим Шимко загинув 20 лютого, а 40-річного полковника ЗСУ, уродженця міста Хмільник Юрія Нечипорука 18 лютого вбили "тітушки" - на тілі виявили 20 ножових поранень. Серед тих, хто отримав важкі поранення - спортсмен, майстер спорту міжнародного класу вінничанин Микола Рудик, 20 лютого він постраждав від снайперської кулі та вибуху гранати, втратив зір на одному оці та отримав інші поранення. Журналіст обласної держтелерадіокомпанії "Вінтера"Анатолій Гетьман був поранений від двох шумових гранат і тепер відновлює слух, який втрачено майже на 80%.



Переглядів: 4264
Поширень: 0