Один з небагатьох розаріїв, які збереглисяз з тих часів, - розташований на майдані Незалежності перед міською радою. На жаль, з роками більшість міських клумб позатоптувалось вінничанами та перетворилися у травники. Та з минулого року у обласному центрі розарії почали відновлювати.

Протягом 2008 року по проспекту Коцюбинського, де раніше розміщувався найбільший стихійний ринок міста, працівники МКП «Вінзеленбуд» висадили 6 тисяч троянд. Восени минулого року було підготовлено для посадки клумби біля пологового будинку № 2 – їх очищено від старих дерев та завезено грунт, а кілька тижнів тому тут з’явилися і висаджені кущі.

Та роботи ще вистачає, адже розарії потребують постійного просапування, а нововисадженні кущі – поливання. Заступник директора МКП «Вінницязеленбуд» Микола Залецький розповів, що протягом поточного року у місті буде висаджено близько 8 тис. нових кущів руж. Окрім проспекту Коцюбинського цьогоріч розарії відновлять на пр. Космонавтів, біля музею Пирогова, по вул. Київській (біля Центрального автовокзалу), у парку ім. Горького та по вул. 50-річчя Перемоги. Але дехто з вінничан, вочевидь, вирішив зробити «озеленення» біля власних будників або ж підзаробити на трояндових кущах. Представники «Зеленбуду» розповідають, що поки квіти не вкорінилися – протягом однієї ночі їх з клумби може зникнути біля десятка, а це - зайві витрати з міського бюджету.

Окрім троянд по місту вже з’явилися клумби з тюльпанами. Основна ж висадка квітів розпочнеться в середині травня, після того як грунт прогріється і зникне загроза нічних заморозків.


Переглядів: 3548
Поширень: 0