Весняна пора – це час, коли вінничани впорядковують присадибні ділянки та дворові території. Разом з тим, це й період густого вечірнього смогу від паління сусідами рослинних рештків з квітників та городів і опалого восени листя. Зазвичай в багаття потрапляють поліетиленові пакети, пластикові пляшки та інші вироби хімічної промисловості, при спалюванні яких утворюється дим з величезною кількістю токсичних сполук.

Вже протягом кількох років щовесни та щоосені відбувається постійне інформування населення щодо шкідливості спалювання листя для здоров’я оточуючих. Однак все ще є вінничани, на котрих роз’яснення не діють. Тому упродовж квітня містом їздитимуть мобільні групи, які виявлятимуть «паліїв» та в разі повторних порушень – можуть скласти протокол, за яким буде визначено штрафні санкції. За словами керівника Муніципальної поліції Василя Гайовика, протягом кількох останніх днів на порушників вже було складено 10 протоколів.

До кінця місяця містом щодня з самого ранку курсуватимуть дві бригади з працівників Муніципальної поліції, а після обіду працюватимуть ще три мобільні групи, у склад яких входитимуть працівники виконкому міської ради, екологічної інспекції, квартальних комітетів та дільничних інспекторів. Патрулювання відбуватимуться також й у вихідні дні. Ефективно працювати мобільній групі можуть допомогти і самі вінничани, набравши номер телефону відділу «Цілодобова варта» 15-60 і повідомивши про місце, де горить багаття. Оператори цієї служби негайно передадуть інформацію відповідному підрозділу.

Спалювання листя і сміття є прямим порушенням Закону України "Про охорону атмосферного повітря". Згідно статті 77–1 Кодексу України про адміністративні правопорушення на громадян та посадових осіб накладається штраф. Мобільна група складає протокол про порушення, а розмір штрафу в подальшому призначатиме адміністративна комісія. Штраф може коливатись від 340 до 1360 грн. для фізичних осіб, а для юридичних – від 850 до 1700 грн.

Для інформації:

Спалювання опалого листя спричиняє набряки дихальних шляхів, адже кожен другий українець має алергічну реакцію на дим. Зелені рослини, як біологічний фільтр, вбирають токсичні речовини з навколишнього середовища. Під час згорання ці хімічні сполуки вивільняються в повітря, а людина мимоволі вдихає отруйні, подразнюючі і канцерогенні речовини. Комплекс токсичних хімічних сполук, які, потрапляючи в організм людини через дихальні шляхи, викликають загострення хронічних захворювань, роздратування, безсоння. Найбільше страждають діти, люди, що хворіють бронхіальною астмою, серцево-судинними захворюваннями, гіпертонічною хворобою. Вдихання диму може призвести до виникнення респіраторних захворювань і спричинити приступи астми.

Найкращою альтернативою спалюванню листя є компостування. Власники присадибних ділянок у своєму дворі можуть зробити компостну яму і зберігати у ній рослинні залишки. В результаті не буде забруднюватись повітря, а за півроку кожен господар матиме власне безкоштовне добриво. Якщо створити компостну яму не має можливості – рослинні залишки необхідно упакувати в сміттєві пакети, які весною і восени вивозять разом із побутовими відходами спецмашини. Причому жодної додаткової оплати при цьому здійснювати не потрібно – опале листя та гілля вивозять безкоштовно.


Переглядів: 2381
Поширень: 0