«Генеральне прибирання» міста, яке почалось із 25 березня, триватиме до кінця квітня. Наразі частково вже прибрано парк Дружби народів, Лісопарк та Центральний парк, мікрорайон Пирогово (понад дамбою), Бригантину, вул. Пирогова біля каплички, зелену зону по Барському шосе.

До весняного прибирання долучаються й мешканці ОСББ. На своїх територіях вони фарбують лавочки, згортають листя, роблять побілку, висаджують дерева. Активно наводять лад й мешканці асоціації ОСББ «Терра – 3Д». Ця структура була створена чотири роки тому шляхом об’єднання трьох будинків, жителі яких вирішили створити свого часу ОСББ. До неї входять 60 мешканців, які проживають у трьох будинках по Хмельницькому шосе.

Сьогодні на їхній спільній прибудинковій території на весняні роботи вийшло близько 20 сусідів.

Вінничани та комунальні служби вже другий тиждень спільно наводять лад у місті

Юрій Федорович білив дерева. Чоловік розповів, що робить це щороку, щоб не розводилися шкідники.

Вінничани та комунальні служби вже другий тиждень спільно наводять лад у місті

Павло Костюк разом зі своїм товаришем ремонтували двері в під’їзд.

Вінничани та комунальні служби вже другий тиждень спільно наводять лад у місті

Людмила Леонідівна фарбувала грати біля входу у підвал.

Вінничани та комунальні служби вже другий тиждень спільно наводять лад у місті

А товариші Коля та Андрій саджали дерева, загалом сьогодні вони висадили 11 саджанців.

Голова асоціації ОСББ «Терра – 3Д» Вікторія Кастюк каже, що після обєднання в асоціацію стало набагато легше вести спільне господарство. «Ми повністю обслуговуємо будинки та прибудинкову територію своїми силами. Ми навіть двірника взяли на роботу по трудовій книжці. Нині боржників у нас немає, люди бачать, куди йдуть їхні кошти і платять за послуги. По можливості, поступово, ми встановили в домах козирки, двері, заасфальтували майданчик для сміттєвого баку. В минулому році встановили слухове вікно в одному з підвалів, у цьому році встановимо таке ж вікно вже в іншому підвалі. Зараз будемо відновлювати клумби, вже висадили 8 кущів троянд, 15 кипарисів, бузок, жасмин. Будемо відливати бордюри, взагалі, планів у нас дуже багато», – говорить Вікторія Кастюк.

Також жінка розповіла, що раніше жителі в переважній більшості не займалися облаштуванням прибудинкової території. За останні три роки відношення кардинально змінилося: люди перестали смітити, в дворах чисто. Крім того, об’єднавшись, жителі зараз ніби одна велика родина. «Також нам допомагає міська влада: за кошти міського бюджету у будинках були зроблені капітальні ремонти покрівель, провели заміну жолобів, замінили вікна в під’їздах на металопластикові, нам заасфальтували двори та провели заміну інженерних комунікацій в одному з будинків», – каже Вікторія Кастюк.

Триває прибирання й у приватній забудові: квартальні комітети організовують суботники по очищенню зелених зон, схилів, набережних, прилеглих до приватної забудов. Загалом це 78 місць, з них із залученням мешканців – 38. Вже проведені роботи квартальними комітетами «Димитрівський» (по вул. Г.Успенського та Петровського) і «Царина» (вул. Тимощука). Сьогодні прибирали зелені зони на розі пр. Юності та 2 пров. Юності. До цих робіт приєдналися мешканці мікрорайону «Пирогово» та працівники Асоціації органів самоорганізації населення міста Вінниці. Наразі потребують прибирання від сміття 35 зелених зон. Заплановано, що їх очистять до квітня, і до цих робіт залучатимуть також студентів та молодь.

«Місяць тому, як тільки зійшов сніг, ми почали прибирання територій приватного сектору. Прибираємо ми щоденно, суботники влаштовуємо кожної п’ятниці. Останнім часом вінничани стали набагато свідомішими і активно долучаються до прибирання. Люди бачать, наскільки наше місто стало чистим, охайним, а приватний сектор ні в якому разі не повинен відставати від центральних районів міста. Плануємо завершити прибирання до Великодня», – каже голова Асоціації органів самоорганізації населення Наталя Панчук.

Вінничани та комунальні служби вже другий тиждень спільно наводять лад у місті

На територіях ЖЕКів заходи по наведенню порядку розпочалися ще на початку березня. Основну частину робіт теж планується виконати до Великодня. На сьогодні вже вивезено 250 кубічних метрів листя та гілля, ліквідовано 12 стихійних сміттєзвалищ, відремонтовано лавочки для відпочинку, очищено прибудинкові території від листя, трави, сміття (2875 тис. м2) тощо. Вже розпочаті і тривають роботи по вапнуванню контейнерних майданчиків, бордюрів та стовбурів дерев, фарбування лавочок, дитячих та спортивних майданчиків. У планах - проведення 5 та 12 квітня двох суботників із залученням старших по будинках та мешканців. Також будуть висаджені 10 тисяч дерев на прибудинкових територіях.

«Попереду ще багато роботи по прибиранню міста, але важливо, що вона розпочалася і до неї долучається все більше людей. Сьогодні ми бачили, як наводять лад мешканці асоціації ОСББ «Терра – 3Д». Люди самостійно зорганізувалися і займаються прибиранням та упорядкуванням своєї спільної прибудинкової території. І, що головне, вони роблять це за своєю ініціативою. Щодо приватного сектору, то тут проведено чималу роботу, але на ній не можна зупинятися, адже це досить велика територія і після зими на ній є чимало стихійних сміттєзвалищ. Дуже важливо, щоб велася постійна роз’яснювальна робота серед населення, щоб такі сміттєзвалища не створювалися. Позитивне враження у мене й від роботи ЖЕКу №7, адже на території, яку він обслуговує, чисто та охайно», – розповів під час об’їзду містом в.о. міського голови, секретар міської ради Сергій Моргунов.

А 11 та 25 квітня у Вінниці відбудуться загальноміські суботники. Прибиратимуть парки, зелені зони та посадки. Традиційно у цих суботниках візьмуть участь працівники міської ради та її виконкому. Суботники проводитимуться і працівниками бюджетних установ. Біля лікарень, шкіл та бібліотек будуть впорядковані квітники, побілять бордюри та дерева і наведуть лад на зелених зонах.



Переглядів: 4420
Поширень: 0