Майже 400 переселенців з Криму нині перебувають у Вінницькій області. Тимчасово вони проживають у дитячому таборі «Подільський Артек», але невдовзі їм дадуть нове місце для житла. У облдержадміністрації вирішили, що кримчан оселять у Калинівському районі.

Губернатор Вінниччини Анатолій Оліник провів засідання робочої групи з питань переселення та розв’язання соціально-побутових проблем мешканців Криму, що прибули на територію області. У роботі засідання взяли участь офіційний представник Меджлісу у Вінницькій області Ельдар Ізмаїлов, голови окремих селищних рад, які мають пропозиції щодо розміщення кримських переселенців, представники громадських організацій регіону.

 Кримські переселенці будуть жити у Калинівському районі

За інформацією заступника директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Володимира Лазаренка, нині в області перебувають 386 вимушених переселенців. Їм надається необхідна медична допомога, вживаються заходи щодо переведення кримських студентів на навчання до вінницьких ВНЗ. Крім того, відпрацьовується питання з «ПриватБанком» щодо розблокування банківських рахунків і карток переселенців, а також підготовлено листи до центральних органів влади про передачу регіонам права прийняття й розподілу гуманітарної допомоги для цієї категорії громадян.

 Кримські переселенці будуть жити у Калинівському районі

Водночас чимало проблем залишаються досі невирішеними: насамперед, щодо надання статусу кримчанам, які виїхали до інших областей України, та необхідності перегляду механізму тендерних закупівель для потреб переселенців. Для Вінниччини ж постає ще одне нагальне питання: значна частина кримських татар мешкає нині в дитячому таборі «Подільський Артек», а зовсім скоро стартує оздоровча кампанія.

«Вже 1 червня до «Подільського Артеку» на оздоровлення заїдуть діти. А тому нам необхідно переходити до наступного етапу взаємин із кримськими переселенцями, запропонувавши приміщення, де вони зможуть проживати до визначення Урядом їхнього статусу та прийняття рішення на перспективу», - зазначив голова облдержадміністрації Анатолій Олійник.

 Кримські переселенці будуть жити у Калинівському районі

Найкращим житловим варіантом члени робочої групи визначили гуртожиток ПТУ в селі Нова Гребля Калинівського району. Приміщення, яке два роки не використовується, має усі комунікації і може вмістити 30 сімей. У самому населеному пункті є необхідна інфраструктура, а сільська рада готова надати охочим земельні ділянки під ведення господарства. Відтак Департаментом освіти і науки ОДА направлено лист до профільного Міністерства щодо передачі гуртожитку з державної у комунальну власність, і за позитивного вирішення цього питання та після проведення необхідних ремонтних робіт, кримчани зможуть оселитися у вказаному приміщенні.

Водночас Анатолій Олійник наголосив, що цей гуртожиток передбачатиме лише тимчасове перебування людей, які проживають нині у «Подільському Артеці». «На сьогодні ми маємо повну базу даних щодо приміщень, які можуть бути запропоновані під житло, у розрізі всіх районів області. І якщо частина кримчан виявить бажання залишитись на Вінниччині на постійній основі – будемо вирішувати питання їх працевлаштування та запропонуємо різні житлові варіанти», - підкреслив голова ОДА.



Переглядів: 3922
Поширень: 0