Проблему з дефіцитом газу буде вирішено одразу після проведення спеціалізованого аукціону з продажу скрапленого газу для побутових потреб населення, що проводиться відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03.10.11 р. № 1064 «Деякі питання організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу».

Вже більше двох місяців не проводяться спеціалізовані аукціони з продажу скрапленого газу для потреб населення. ПАТ «Вінницягаз» звернулись з листами до прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка та міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Продана, в яких повідомило про проблеми із закупівлею скрапленого газу.

Для споживачів Вінницької області проблема скрапленого газу дуже актуальна, адже станом на 1 квітня 2014 року, в області проживають понад 170 тис. сімей, які користуються індивідуальними газобалонними установками. Більше половини з них – це соціально незахищені верстви населення, які проживають в сільській місцевості. «Для повного забезпечення скрапленим газом споживачів Вінницької області місячна потреба закупівлі скрапленого газу підприємством становить 600 тонн скрапленого газу, з розрахунку по 2 балони на рік для однієї газобалонної установки», - зауважує голова правління ПАТ «Вінницягаз» Олександр Андрійович Кривак.

Скраплений газ для забезпечення комунально-побутових потреб населення області ПАТ «Вінницягаз» закуповує на відповідних аукціонах за спеціалізованою ціною, що дає можливість реалізовувати споживачам скраплений газ за ціною, яка є вдвічі меншою, ніж комерційна.

«Якщо «пільгова» вартість одного балону для нашого споживача з доставкою коштує 157 грн. за балон газу, то комерційна 350 грн.», - пояснює голова правління ПАТ «Вінницягаз» Олександр Андрійович Кривак.

Однак, у зв’язку з відсутністю «пільгового» ресурсу скрапленого газу, ПАТ «Вінницягаз» має можливість реалізовувати скраплений газ населенню Вінницької області лише за комерційною ціною, а саме 350 грн. за балон скрапленого газу.



Переглядів: 3287
Поширень: 0