Роботодавці вже давно балують IT-спеціалістів різноманітними приємними бонусами: починаючи з молока й печива і закінчуючи корпоративними кредитами на вигідних умовах. Проте аналіз вакансій показує, що компанії вимушені виявляти креативність і пропонувати все нові й нові «приманки» для приваблення найкращих спеціалістів.

По-перше, як і минулого року, у більшості вакансій пропонують зручне розташування офісу, комфортне робоче місце, а також безкоштовну парковку з достатньою кількістю місць. Цей набір доповнений оплатою мобільного зв’язку, забезпеченням співробітника особистим ноутбуком, а також наявністю в офісі зони відпочинку. Окрім кухні, все частіше у вакансіях з’являються згадки про власне кафе. Співробітникам гарантують чай, каву, соки, фрукти, йогурти й червону ікру на свята. Але у порівнянні з попереднім роком про повну чи принаймні часткову компенсацію обідів уже не йдеться.

На що справді IT-компанії готові витрачати кошти, то це на навчання своїх співробітників. Працівникам пропонують частково або повністю оплачені тренінги й семінари в галузі найкращих практик розробки ПЗ, управління проектами, а також курси англійської та німецької з носіями мови. Також роботодавці роблять акцент на отриманні відповідних сертифікатів, із допомогою яких співробітники і в подальшому зможуть підтвердити свої знання й навички. Інколи обіцяють літні навчальні програми для дітей співробітників.

Застосувати знання іноземної мови професіонали в сфері IT зможуть під час поїздок за кордон (Європа, США, Росія). Характерно, що під поїздками мають на увазі не лише відрядження, але й навчання за межами країни, можливість участі в міжнародних конференціях і навіть переїзд на тривалий термін.

Як і раніше, роботодавці пропонують кандидатам індивідуальний план професійного розвитку й консультації особистого радника з питань кар’єри. У зв’язку із тим, що багато компаній переживають не найкращі часи, пошукачам цього року також пропонується участь у кадровому резерві. Таким чином, роботодавець гарантує, що цінні кадри не залишаться без уваги й будуть працевлаштовані або підуть на підвищення, коли ситуація на ринку поліпшиться.

Ще одним бонусом є гнучкий графік роботи, який означає не тільки роботу поза офісом, змінний графік, але й лояльне ставлення до запізнень у розумних межах. Також новиною цього року можна вважати наявність у компаніях кількох проектів на вибір, які, на думку роботодавців, претендують на світове значення й унікальність. Незмінно вітається ініціатива й креативний підхід співробітників, проте для спрощення задач надається змога використовувати готові напрацювання колег. Більше за те, обіцянки підвищити продуктивність праці підтверджуються наявністю в компаніях найкращих програмних продуктів, використанням новітніх технологій та сучасного обладнання. Цікаво, що в деяких IT-компаніях є навіть ігрові приставки, а геймерів приваблюють можливістю знайомитися з новинками ігор до їх виходу на ринок.

Також широким лишається набір соціальних гарантій. Сюди, як і раніше, входять офіційне працевлаштування, оплачувана відпустка й лікарняні, страховий поліс. Огляд кількох вакансій свідчить, що роботодавці не проти переманити кращого співробітника з інших регіонів — це підтверджує передбачений компаніями релокейшн пакет. Кандидатам обіцяють сприяти в пошуку житла й оплатити перший місяць проживання на новому місці. Окрім традиційної медичної страховки для співробітників і їхніх дітей, а також наявності власного лікаря, інколи окремим пунктом прописують програми захисту здоров’я, в тому числі стоматологічні й спортивні програми, а також оплату лікування співробітників у найкращих медичних центрах.

Окрім цього, компанії стараються підтримувати спортивні захоплення співробітників. Як і минулого року, часто оплачують абонемент у тренажерний зал. Але тепер на вибір співробітникам пропонують також басейн, йогу або танці. Нерідко зустрічаються вакансії, в яких зазначена наявність власних тренажерних залів із різноманітними пристосуваннями для настільного тенісу, футболу, пейнтболу й більярду. Чудовим способом налагодити взаємодію в колективі й розвинути командний дух є проведення виїзних спортивних змагань.

Як і раніше, особливу увагу роботодавці звертають на міжособистісні стосунки в колективі й дотримання корпоративної культури в компанії. Пошукачам обіцяють не тільки дружну, веселу й теплу атмосферу, але також роботу в сильній команді професіоналів, провідних спеціалістів галузі. Також трапляються вакансії, в яких додатковим плюсом вказані відсутність чіткої ієрархії в компанії, низький контроль дій із боку начальства, вільне й невимушене спілкування з колегами. У той же час кандидатів запевняють, що і колеги, і начальство завжди прийдуть на допомогу, якщо виникнуть труднощі. У майбутніх співробітників буде можливість налагодити стосунки з колегами під час корпоративних свят, спільних сніданків і перерв на каву.

Цікаво, що у вакансіях останніх місяців усе частіше з’являються загальні характеристики: «стабільна компанія», «велика, успішна організація», «компанія-лідер», «з 2009 року ми не втратили жодного співробітника». Такі формулювання покликані вселити довіру пошукача до роботодавця, зробити акцент на гарантіях стабільності. Можна пояснити цю тенденцію також наростаючим протягом останнього часу побоюванням з боку пошукачів «нарватися» на недобросовісного роботодавця.

Дослідження проведене на основі аналізу бази даних вакансій Міжнародного кадрового порталу hh.ua в Україні в січні-квітні 2014 року.



Переглядів: 3784
Поширень: 0