У Вінницькій області проживають близько 1 тисячі представників ромської національності, в Україні – близько 40 тисяч. Про це повідомила заступник начальника облуправління у справах національностей Алла Ратинська на зібранні щодо проблем здобуття освіти та адаптації до навчання цієї категорії нацменшин.

На Вінниччині дітей ромів перерахують і відправлять до школи

Алла Ратинська підкреслює - ромська спільнота є найбільш вразливою, - це і бідність, і ізоляція, і проблеми працевлаштування, доступу до освіти, медичного обслуговування, надання соціальних послуг. За словами Алли Ратинської, найбільш болючою сьогодні є проблема освіти дітей ромської спільноти, якою мають опікуватися не лише представники ромської громади, але й державні органи на центральному та місцевому рівнях. За статистикою, більш ніж 94% ромів не закінчують середньої освіти, тільки 2% отримують вищу освіту, лише 6% отримують середню, або професійно-технічну освіту, 10% - неповну середню освіту.

Олена Дорош

Начальник відділу загальної середньої та дошкільної освіти Департаменту освіти і науки Вінницької ОДА Олена Дорош зосередила увагу на тому, що ромське питання є надзвичайно актуальним для Вінниччини: «Сьогодні в області 894 загальноосвітніх навчальних закладів, де навчається 149 тис. осіб. Станом на 1 січня 2014 р. кількість ромів, що здобувають середню освіту становила 288 осіб, а на 1 вересня налічуватиметься 294 особи. Роми навчаються в 11 районах та 4 містах Вінницької області»,- повідомила вона.

У ході засідання вирішили вести облік дітей шкільного віку ромської національності з метою максимального їх залучення до навчального процесу, сприяти залученню учнів ромської національності до позаурочної, позашкільної роботи, участі у тематичних конкурсах, спортивних змаганнях, гуртках тощо, а також надання психологічної допомоги учням ромської національності з метою їх успішної адаптації до навчального процесу. Також в області хочуть організувати профорієнтаційну роботу із стимулювання осіб ромської національної меншини до отримання професійно-технічної та вищої освіти.
 



Переглядів: 3726
Поширень: 0