Наприкінці травня цього року працівники ПАТ «Вінницягаз» виявили крадіжки газу у приватному секторі м. Вінниці. У ході перевірки було виявлено, що абонент, який проживає по вул. Гончарова, самовільно, поза лічильником, споживає природний газ і пропонує своїм знайомим та сусідам зробити схожі врізки і споживати необліковано газ, тобто красти.

«Ми виявили 2 незаконні врізки по вул. Достоєвського та Гончарова на суму в понад 40 тис .грн.. Відповідно до норм законодавства, газопостачання по цим адресам було припинено, за фактом порушено кримінальне провадження.» - пояснює начальник відділу економічної безпеки ПАТ «Вінницягаз» Артур Мельничук.

В ході чергового технічного обстеження та усунення витоків газу мобільна групаПАТ «Вінницягаз» провела огляд будинків по вул. Достоєвського та Гончарова, в результаті якого виявлено незаконні врізки в газопровід низького тиску. Місця незаконного приєднання щільно присипаніґрунтом, закладені бетонним розчином та прикриті. Розкрадання газу здійснювалось за допомогою замаскованої несанкціонованої врізки в газопровід шляхом встановлення металевого штуцера. До нього був приєднаний гумовий шланг, який через бетонний фундамент проклали всередину будинку.

«Особлива небезпека такого приєднання полягає в тому, що воно здійснювалось сторонньою особою, яка не має ані необхідного досвіду, ані дозволу на проведення таких «робіт». Крім того прокладений в ґрунті гумовий шланг з часом вийшов з ладу. Газ, який міг би витікати накопичувався би в грунті, що могло призвести до трагедії.» - зазначає Артур Мельничук.

Втручаючись у систему газопостачання, споживач порушує правила безпеки системи газопостачання України. Це може призвести до нещасних випадків, зокрема до загазованості приміщення і вибуху, адже газ – це вибухонебезпечна горюча суміш і експериментувати з ним не варто. Втручатись у систему газопостачання, окрім спеціалізованої організації, не має права ніхто.

Дії так званого «Кулібіна» зовсім не призвели до економії, яку він бажав отримати, адже рішенням комісії ПАТ «Вінницягаз» проведено нарахування, відповідно до якого за спожитий таким чином природний газ необхідно сплатити понад 40 тис. грн. За вищевказані дії відкрито кримінальне провадження за ознаками злочину передбаченого ч.1 ст. 185 КК України. Таким чином, відповідати прийдеться ще й перед судом.



Переглядів: 7107
Поширень: 0