Вінницька молодь зробила виклик традиційним вінницьким кафе і забігайлівкам. Віднедавна зусиллями кількох ініціативних молодих людей на противагу уже набридлому формату закладів на вулиці Соборній відкрито так зване «антикафе». «Бідняжкин дом» - таку назву має заклад – це своєрідне кафе для інтелектуалів, такий собі різноформатний клуб за інтересами.

Перша особливість, з якою зустрічаємось у «Бідняжкиному домі» - тут ти платиш не за замовлення, а за час перебування. Перша година перебування тут коштує 15 гривень, подальші – по 5. Особливість перша, але далеко не єдина, бо насправді «фішок» у антикафе є вдосталь – рівно стільки, наскільки вистачить вашої фантазії та комунікабельності.

Власне, саме визначення «антикафе» зобов’язує – тут зовсім небагато схожості з класичним кафе. Зокрема, у «Бідняжок» немає алкоголю – це принципова позиція ініціаторів, адже запевняють, мета антикафе передусім у спілкуванні та особистому розвитку його відвідувачів. Також сюди не йдуть наїстися, хоча вам запропонують каву та чай, бутерброди чи печиво. Насамперед, сюди йдуть люди, які хочуть  у дружній обстановці і з користю провести час. Саме для цього у закладі запровадили тематичні клуби.

У Вінниці створили альтернативу класичним кафе – антикафе «Бідняжкин дом»

- Є, наприклад, «Клуб мандрівників», де ми обговорюємо особливості подорожей, ділимось практичними порадами у відкритті віз тощо, - розповідає один із ініціаторів антикафе, керівник турклубу «Бідняжка» Андрій Рибачок. - Інший клуб – дискусійний. Предметом обговорень є актуальні на сьогодні теми. Ось, приміром, велосипедне життя Вінниці і те, із якими проблемами зустрічаються представники цього руху, як-то почастішання крадіжок велосипедів. Для обговорення будемо запрошувати компетентних людей. Також у антикафе є клуб з обговорення різних практичних побутових порад, клуб з вивчення англійської та польської мов, клуб майстер-класів, на кшталт «Очумелых ручек».

У Вінниці створили альтернативу класичним кафе – антикафе «Бідняжкин дом»

Також, за словами Андрія Рибачка, у антикафе планують проводити регулярні зустрічі із акторами вінницького театру:

- Насправді, багатьох молодих людей цікавить творчість вінницьких акторів та режисерів. І перші такі зустрічі надихають робити їх надалі. Скажімо, після перегляду вистави ми у теплій компанії можемо зібратися з митцями у «Бідняжкиному домі» і поспілкуватися. А із появою проектора у нас також будуть відбуватись перегляди кінофільмів українських та світових режисерів.

У Вінниці створили альтернативу класичним кафе – антикафе «Бідняжкин дом»

Ще одним напрямком у антикафе будуть різноманітні настільні ігри та заняття фітнесом і танцями. «Ми запровадили уроки стрипу зі стільцем. Бажаючих серед дівчат було більш, ніж достатньо», - сміється Андрій Рибачок.

У Вінниці створили альтернативу класичним кафе – антикафе «Бідняжкин дом»

Антикафе «Бідняжкин дом» - на перший погляд, просто квартира. Не зовсім звичайна, але все абсолютно по-домашньому. Власне, на цьому ініціатори й роблять акцент, адже не в усіх закладах усім буде однаково комфортно. У «Бідняжки» намагаються створити атмосферу, де для кожного знайдеться свій куток. І оформленням закладу опікуються як ініціатори, так і відвідувачі, які також можуть пропонувати свої ідеї. Чимало елементів інтер`єру створено власноруч.

Не зважаючи на те, що першими відвідувачами антикафе стали переважно всі свої, знайомі між собою люди, Андрій Рибачок сподівається, що з часом до компанії будуть приєднуватись усе більше нових людей. За приклад ставить розвиток турклубу вільних мандрівників «Бідняжка», що у свій час формувався тільки з кількох десятків чоловік, а за кілька років спільнота виросла до 15 тисяч учасників.

- У Вінниці є спраглі до нового формату люди. Бо донедавна у нашому місті було тільки два – або пафосні заклади, де не усі почуваються зручно, або невиразні забігайлівки. Спроби створити антикафе у Вінниці були й раніше, але не дуже успішні. Сподіваємось, у нас вийде! – каже Андрій.

У Вінниці створили альтернативу класичним кафе – антикафе «Бідняжкин дом»

Серед основних відвідувачів у «Бідняжкіному домі» бачать людей 20-30 років, хоча, за словами Андрія, насправді обмежень немає ніяких і вік значення немає, головне, щоб був інтерес, тож організатори обіцяють – хорошим людям завжди будуть раді!

Фото зі спільноти "Бідняжкин дом"



Переглядів: 8274
Поширень: 0