Основна частина нових і/або перспективних професій на ринку праці зараз з’являється в ІТ-сфері. Це загальносвітовий тренд. До цього призводить розвиток нових технологій, ринку електронних приладів, усе більша потреба в знаннях із галузі комп’ютерної техніки, бізнесу й аналітики, поява нових об’єктів для дослідження (наприклад, віртуальні світи, big data, хмарні технології), з’ява нових мов програмування, значущість користувача як основного споживача сайтів компаній, що чимдалі зростає.

Уже сьогодні можна відзначити з’яву на ринку праці спеціалістів зі створення віртуальної реальності, інженерів із RFID-міток, ігрових бета-тестерів, продакт-менеджерів із розвитку RTB (особливо DSP), IT-спеціалістів у області human-interface, програмістів у області квантового комп’ютінгу, спеціалістів із взаємодії з роботами, Haskell програмістів і нанотехнологів/інженерів у області нанотехнологій.

У найближчому майбутньому з’являться або наберуть популярності багато професій, що належать до медичної галузі, зокрема, в фармацевтиці. До того ж фармацевтичний ринок зараз переживає бум, пов’язаний із виходом на ринок величезної кількості іноземних лікувальних препаратів. А це означає, що сфера потребує спеціалістів, які розбирається в маркетингу як одному із головних елементів бізнес-процесу любої компанії. «Локомотивом» зростання популярності медичної сфери є безкінечна гонка за перемогою над старінням і хворобами. Питання народжуваності й смертності також дуже актуальні, а активне впровадження нових технологій змінює всю систему лікування і діагностики захворювань.

На сьогодні ми бачимо такі нові професії в цій сфері, як спеціаліст у сфері ядерної медицини, нанодієтолог, нейробіолог, вальвеолог, Wellness-консультант, геронтолог, спеціаліст із генної інженерії і E-Detailer.

Проблеми в спілкуванні між людьми через розвиток Інтернет-комунікацій, ритм життя, що постійно прискорюється, синдром утомленої людини, виникнення конфліктів через зростаючий рівень емоційності, а також приклади закордонних країн поступово роблять популярною сферу психології і HR. У зв’язку з необхідністю створення сприятливої робочої атмосфери в колективі все частіше будуть з’являтися професії в області мотивації і адаптації персоналу.

Тут ми бачимо такі позиції: спеціаліст із розвитку бренду роботодавця, спеціаліст із психології праці, спеціаліст по гейміфікації, лайф-коуч, працівник соціальної адаптації, експерт із ергономіки та медіатор.

Галузями, від яких слід очікувати швидкого розвитку, є також сфера біотехнологій, екологічна, космічна сфера, вивчення клімату, сфера освіти і виробнича сфера.

Вичерпність природніх ресурсів, що існують у природі, стане причиною пошуку нових, альтернативних. Завдяки цьому у видобутку сировини також з’являться нові професії.

Каталізатором розвитку маркетингу і реклами стане SMM і цифровий маркетинг. Потреба в просуванні бренду, виведення нових продуктів на ринок, збільшення продажів, покращення іміджу, а також вихід бізнесу в «онлайн» і необхідність більш ретельного дослідження конкурентів призводить до з’яви нових професій у цій сфері.

Новий етап у розвитку ринку праці очікує на будівельну й архітектурну сферу. У першу чергу це пов’язано з новим трендом — містобудівництвом.

Розвиток науки буде пов’язаний з квантовою фізикою, математичним моделюванням і кібернетикою, також буде зростати попит на спеціалістів у лінгвістиці (особливо на спеціалістів зі східної групи мов).

Необхідність управління постійно зростаючими транспортними потоками призведе до популярності професій у логістичній сфері.

Абсолютно новими й рідкісними для ринку праці зараз є такі позиції, як:

  • нанодієтолог
  • E-Detailer (координатор фармацевтичного ринку)
  • інженер із RFID-міток (інженер із радіочастотної ідентифікації)
  • спеціаліст із видобутку сланцевого газу
  • продакт-менеджер із розвитку RTB (особливо DSP) (RTB – аукціон у реальному часі)
  • гідропонік (спеціаліст із вирощування рослин без ґрунту)
  • IT-спеціаліст у галузі human-interface
  • вальвеолог (спеціаліст, що займається питаннями збереження здоров’я людини)
  • євродизайнер інтер’єру
  • менеджер із космічного туризму
  • спеціаліст із взаємодії з роботами
  • wellness-консультант (менеджер із продовження життя, що розбирається в медикаментах, нових приборах і технологіях)
  • працівник із соціальної адаптації (Social «networking» worker)
  • експерт із релігійних конфліктів
  • спеціаліст із ведення бізнесу в країнах Африки
  • спеціаліст із боротьби зі зміною клімату
  • гід із космічного туризму
  • спеціаліст із генної інженерії

На ці позиції поки нема жодного резюме і жодної вакансії за останні 1,5 роки.

Дані були отримані в результаті опитування роботодавців і пошукачів, а також аналізу бази даних вакансій і резюме Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Group в першому кварталі 2014 року.



Переглядів: 3907
Поширень: 0