До  1 липня 2014 року фізичним особам, власникам житлової нерухомості за місцем їх податкової адреси надсилаються податкові повідомлення – рішення про сплату податку на нерухоме майно, відмінного від земельної ділянки із зазначенням суми та відповідних платіжних реквізитів.

Цьогоріч фізичним особам-власникам житлової нерухомості поштою надіслано 40 повідомлень і 260 -  вручено особисто громадянам.

Загалом платниками податку на нерухомість на Вінниччині є 230 громадян, при цьому деякі  з них – власники декількох об’єктів житлової нерухомості. Вони мають сплатити в місцеві бюджети 92,4 тисячі гривень податку.

Найбільше податку надійде від жителів м.Вінниці - 67,9 тисяч. В середньому на один об’єкт нараховано 300 гривень. Якщо, ж платник має декілька будинків чи квартир, - доведеться платити більшу суму залежно від площі нерухомості.

Така сплата проводиться фізичними особами протягом 60 календарних днів з дня вручення такого повідомлення. Наразі вже 13 платників сплатили понад 14 тисяч податку на нерухомість.

Нагадаємо, що з 1 квітня 2014 року набрали чинності зміни до Податкового кодексу України, внесені Законом України від 27.03.2014 року №1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні», зокрема зміни стосуються статті 265 «Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки». Внаслідок зазначених змін базою оподаткування стала загальна площа житла. Проте, за минулий рік податок розраховується виходячи із житлової площі.

Ставки податку на нерухоме майно встановлюються сільською, селищною або міською радою в таких розмірах за 1 кв. метр житлової площі об\'єкта житлової нерухомості:

- для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 м2, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 м2, ставки податку не можуть перевищувати 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;

- для квартир, житлова площа яких перевищує 240 м2, та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 м2, - 2,7 % розміру мінімальної заробітної плати.

Податок не сплачується, якщо сумарна житлова площа квартир не перевищує 120 м кв., будинків – 250 м.кв., квартир і будинків разом – 370 м кв. Разом з тим, пільга по сплаті податку не застосовується, якщо об’єкт нерухомості використовувався з метою отримування доходів (здача в оренду, лізинг або використання в комерційних цілях).
 



Переглядів: 3065
Поширень: 0