Про це сказала заступник начальника Управління економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону Наталія Кравченко під час круглого столу на тему: «Реформа тарифів: як збалансувати ціну та платежі».

Вона пояснила, що перегляд тарифів на житлово-комунальні послуги став для країни вимушеним кроком, адже тарифи довгий час не переглядалися, хоча вартість основних складових тарифу – природного газу та електроенергії, постійно зростала.

«За результатами минулого року, до прикладу, тарифи на теплову енергію відшкодовувалися лише на 73 %, а на водопостачання - на 69 %. Як наслідок - сьогодні підприємства житлово-комунального господарства мають загальні збитки більше ніж на 3 млрд. грн. Така ситуація згубно впливає як на функціонування підприємств-постачальників, так і на якість послуг, які надаються населенню», - сказала Наталія Кравченко.

Вона навела дані попередніх розрахунків, які свідчать, що після підвищення тарифів в середньому по Україні оплата на утримання 1-кімнатної квартири, де проживає одна людина, становитиме 405 грн., 2-кімнатної квартири, де про проживають три особи, - 817 грн., 3-кімнатної квартири, де зареєстровано чотири мешканці, - 1073 грн.

Наталя Кравченко наголосила, що у кожному випадку розрахунок тарифу на утримання помешкання значною мірою залежить від площі квартири і кількості зареєстрованих в ній осіб.

«Звичайно в умовах підвищення тарифів важливим є питання соціального захисту споживачів. Уряд приділяє цьому дуже велику увагу. На додаток до звичної Програми соціального захисту, програми житлових субсидій, в цьому році прийнято урядову постанову, якою введено новий вид державної допомоги – компенсацію на оплату комунальних послуг. Тобто, ті люди, які об’єктивно не мають можливості сплачувати за житлово-комунальні послуги у повному обсязі, зможуть скористатися соціальною допомогою від держави.», - зазначила Наталія Кравченко.

Компенсація розраховується як різниця між розміром плати за комунальні послуги у межах норм споживання після підвищення цін і тарифів на комунальні послуги та розміром відповідного платежу, який сім\'я сплачувала до зміни цін і тарифів.



Переглядів: 3006
Поширень: 0