Більшість компаній, у яких був офіс у Донецьку, Луганську чи інших містах і містечках Донбасу, перевозять співробітників у Київ, Львів, Ужгород, Вінницю, країни ближнього зарубіжжя.

За деякими підрахунками, більше чверті співробітників ІТ-галузі Донецька вже покинули місто, захоплене сепаратистами. Частина з них осідає у Вінниці.

Однією з перших вивезла співробітників із Донецька датська аутсорсингова компанія Ciklum.

- Шістдесят співробітників ми розподілили між іншими містами України ще місяць тому, - говорить гендиректор компанії Ciklum Роман Хміль.

За його словами, донецьким програмістам була надана можливість осісти у Вінниці, адже тут у компанії є відокремлене відділення.

Так само вчинила й інша ІТ-компанія "EPAM Systems Україна". Зараз вона активно поповнює свій кадровий резерв місцевими програмістами.

А от донецька компанія-розробник мобільних додатків та ігор MLSDev, в штаті якої понад 30 осіб, днями повністю перенесла свій офіс до Вінниці. Можливо, назавжди.

"Команда MLSDev радо повідомляє про свій переїзд до Вінниці. Тепер ми працюємо в цьому чудовому місті і пропонуємо всім бажаючим взяти участь у конкурсі на заміщення низки вакантних посад", - пишуть у своєму офіційному акаунті "вКонтакте" айтішники.

Звичайно, проблем у нашому місті підприємці з Донбасу не відчувають. Навіть попри певне здорожчання житла у Вінниці, а розміщення співробітників - одна з найважливіших турбот при таких переїздах.

- Я зараз у Вінниці, - пояснює донецький підприємець Іван Мак. - Особисто найняв 26 квартир для співробітників, а переглянув, напевно, й того більше. Розмову щоразу починав зі слів "ми - компанія з Донецька, перевозимо співробітників" на що, в основному, люди говорили "як там у вас?" І співчутливо вислуховували мій монолог про ситуацію в Донецьку. Мені відмовили тільки в одній квартирі. Одній! І лише тому, що перед від\'їздом сім\'я зі Слов\'янська нахамила господареві. Все. Не сперечаюсь, мудаки є скрізь, але тут їх реально мало...

Допомагають освоїтись у Вінниці підприємцям зі Сходу країни міськвиконком, рада підприємців при міському голові.

- На нас останнім часом почала виходити ціла низка представників компаній зі східного регіону з пропозиціями розміщення тут виробничих потужностей, а також юридичної перереєстрації, - каже заступник Вінницького міського голови Валерій Коровій. - Не уповноважений говорити, скільки їх, але можу сказати, що це дуже різні підприємства - і ІТ-шники, і підприємства машинобудування, і швейні підприємства...

За його словами, такі підприємці можуть розраховувати на оперативну перереєстрацію документів, вони отримають безплатні консультації з бізнес-питань, інформацію про вільні приміщення, земельні ділянки комунальної і комерційної власності, а також зможуть оформити потрібну нерухомість для подальшого ведення бізнесу.

- Є суб\'єкти підприємницької діяльності, які хочуть перереєструвати бізнес у Вінниці, є й представники великих компаній, які прагнуть розмістити у Вінниці свої виробництва. Ми працюємо в усіх напрямках і будемо допомагати підприємцям, які готові прийняти прозорі та конкурентні умови ведення бізнесу, запроваджені у нашому місті, - сказав Валерій Коровій.

За словами чиновника, головне завдання нині - показати підприємцям із Донбасу відкритість вінницької влади, прозорість усіх процедур, налаштованість на співпрацю.

- Ми маємо зробити усе, щоб ці люди адаптувались не лише у нашому бізнес-середовищі, але й соціально, - говорить Валерій Коровій. - Маємо від того обопільну користь. Адже до нас приїздить нині багато хороших технічних фахівців, вони дуже затребувані у Вінниці і більшість із них говорить, що назад вертатись не будуть.



Переглядів: 4764
Поширень: 0