Мінфін пообіцяв, що найближчим часом українці, які взяли кредити у валюті, повертатимуть їх не за нинішнім курсом долара у 12-13 грн, а за тим, що був на початку цього року – 8 грн. Законопроект уже направили у Верховну Раду і міністр фінансів Олександр Шлапак сподівається, що парламентарі його затвердять на початку вересня. Про це пише "Укрінформ".

Водночас Шлапак уточнив, що новими умовами повернення кредитів зможуть скористатися лише ті, хто вчасно повертає банкам кошти.

"Ми обраховуємо в гривні ту суму, яку станом на 1 січня сплачував громадянин, відповідно до кредитної позики. Саме цю суму він буде сплачувати надалі. Різницю, яка виникає в курсі між 12 і 8, ми заціпляємо на кінець договору, який буде укладений. За умови, що громадянин буде чемно платити без затримок ці свої платежі по курсу 8, анулюється цей хвіст, який він мав би заплатити по курсу 12. Якщо він не платить - повертається курс 12, і з ним починає банк розбиратися відповідно до існуючих процедур", - пояснив Шлапак.

Міністр фінансів зазначив, що в законі закладено і деякі обмеження щодо кредитних угод.

"Якщо у тебе десять квартир - так не буде. Про одну квартиру можемо говорити, якщо для власного проживання. Якщо це комерційний проект - ризикуй разом з усіма і з курсом", - наголосив Шлапак.

Тим часом, гривня вчора встановила новий антирекорд - Нацбанк знизив курс долара до 13,22 грн.



Переглядів: 3403
Поширень: 0