Органами прокуратури Вінниччини проведено ряд перевірок щодо забезпечення прав молоді на здобуття вищої освіти, запобігання фактам корупції та хабарництва при вступі до вищих навчальних закладів та отриманні документів про освіту. У діяльності деяких навчальних закладів виявлені порушення.

Так, у Барському автомобільно-дорожньому технікумі, всупереч чинному законодавству, не оприлюднено інформації про кількість місць, що виділені для вступу поза конкурсом, про кількість поданих заяв на навчання та обсягів державного замовлення. Також відсутні відомості про кількість місць у гуртожитку та умови надання їх вступникам.

Не зазначені умови поселення абітурієнтів до гуртожитку і у Вінницькому ім. Заболотного та Гайсинському медичних коледжах.

Крім того, на інформаційних стендах приймальних комісій Вінницьких національного аграрного університету, державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського, коледжу Національного університету харчових технологій, Тульчинських технікуму ветеринарної медицини Білоцерківського національного аграрного університету та училища культури не оприлюднені сертифікати та частина ліцензій.

За словами начальника відділу прокуратури області Вікторії Гунько, приймальні комісії допускають порушення й при опрацюванні документів абітурієнтів, внесенні до інформаційної системи даних про них та при веденні журналу реєстрації поданими ними заяв. Зокрема, трапляються випадки коли не зазначаються адреси проживання вступників, дати закінчення ними навчальних закладів, номери документів про освіту (атестатів) та ін.

"Перевірками також установлено, що деякими вищими навчальними закладами Вінниччини в абітурієнтів безпідставно вимагають документи, надання яких не передбачено законодавством, а випускників, які навчалися за кошти державного бюджету за направленнями підприємств, установ, чи організацій, не завжди працевлаштовують. Так, 56 випускників 2012-2013 року Вінницького транспортного коледжу не були забезпечені роботою", - зазначила Вікторія Гунько.

Взагалі, за результатами проведених перевірок, органами прокуратури області внесено 15 подань, які перебувають на розгляді.

Довідка:

На Вінниччині надають освітні послуги 28 вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, 17 закладів - ІІІ-IV рівнів акредитації, які пройшли процедуру погодження правил прийому в Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту України. З них: 27 закладів - державної, 9 – комунальної та 9 - приватної форми власності.



Переглядів: 3632
Поширень: 0