Вінниччина першою в Україні запровадила вивчення початкової підготовки учнями загальноосвітніх шкіл з восьмого класу, повідомила Укрінформу перший заступник директора Департаменту освіти і науки Вінницької ОДА Олена Чорна.

- Усе це пов’язано з ситуацією, яка сьогодні виникла в державі: ми, за пропозицією голови ОДА, запроваджуємо у восьмих і дев’ятих класах за рахунок варіативної частини навчальних планів вивчення свого роду вступного курсу до предмету "Захист Вітчизни". Він включатиме в себе ознайомлення зі структурою Збройних Сил України, з правилами, які існують у війську. Це і надання першої медичної допомоги, частково – стройова підготовка. Курс також включатиме в себе, як суттєву складову, питання патріотичного виховання, - пояснює Олена Чорна.

За її словами, азів початкової військової підготовки вінницьких школярів навчатимуть замість факультативів та спецкурсів (за вибором). Відповідні уроки поводитимуться раз на тиждень, загалом - 34 академічні години на рік.

Наразі освітяни області вже приступили до розробки навчальних планів адаптованого "Захисту Вітчизни" для учнів 8-9 класів, позаяк основний курс цієї дисципліни вивчають десяти - та одинадцятикласники. Розпочати викладання дисципліни в загальноосвітніх школах області планують уже у вересні.

Загалом, вступним курсом до «Захисту Вітчизни» буде додатково охоплено близько 20 тис вінницьких школярів. Курс початкової військової підготовки проходитимуть і хлопчики, і дівчата, позаяк, окрім суто військових дисциплін, він передбачає також медико-санітарну підготовку та основи особистого захисту в умовах збройних конфліктів тощо.



Переглядів: 3617
Поширень: 0