Понад 73 тисячі гривень за один тиждень зібрали вінничани, які взяли участь у благодійних акціях, приурочених Дню міста, для підтримки бійців вінницьких батальйонів, які перебувають у зоні АТО. Майже 34 тисячі гривень було зібрано під час проведення соціального проекту «З Вірою у Захисників! З Надією на Мир! З Любов’ю до України!» на Майдані Незалежності та Європейській площі. Ще більш як тисячу гривень передали організатори благодійних екскурсій від музейного комплексу «Панъ Заваркінъ та Синъ». А 23 тисячі гривень – це кошти, виручені від продажу квитків на два благодійні концерти. Крім того, триває мистецька акція «Мистецтво країни – за вільну Україну», завдяки якій вже зібрано понад 14 тисяч гривень. Про цей йшлося під час прес-конференції, присвяченій підведенню підсумків благодійних заходів до Дня міста.

У зв’язку з військовими діями на південно-східних рубежах України, в цьому році у Вінниці замість традиційного відзначення Дня міста відбулися благодійні заходи на підтримку наших військових, які перебувають у зоні АТО, та вимушеним переселенцям.

«Ми маємо дуже гарні результати стосовно збору коштів для наших військовослужбовців. Я дякую всім мешканцям міста за те, що вони активно долучилися до проведення благодійних майстер-класів, концертних програм, які відбувалися у різноманітних концертних залах нашого міста, брали участь у виставках, приносили їжу, зимовий одяг тощо. Отож, у День міста на Майдані Незалежності та Європейській площі було зібрано 34 тисячі 519 гривень 95 копійок. Благодійні екскурсії від музейного комплексу «Панъ Заваркінъ та Синъ» принесли тисячу сто гривень. Два благодійних концерти, які відбувалися в День міста, зібрали ще 23 тисячі гривень. Окрім цього триває мистецька акція «Мистецтво країни – за вільну країну», яка вже принесла 14 тисяч 350 гривень. Тобто загалом культурно-мистецькі масові заходи, які спрямовані на збір коштів для підтримки наших бійців вінницьких батальйонів в зоні АТО, протягом тижня зібрали понад 73 тисячі гривень. Це є дуже вагомий внесок. Ці кошти будуть направлені на купівлю зимової екіпіровки для наших військовослужбовців», – розповідає директор департаменту культури Ірина Френкель.

Подякував вінничанам за активну підтримку наших військових й виконавчий директор БФ «Подільська громада» Андрій Дручинський. «Подільська громада» – це фонд, який має на меті об’єднати зусилля різних організацій, представників бізнесу, громади, міської влади для того, щоб вирішувати гострі питання, які є в місті та суспільстві. А питання армії сьогодні є одним з найгостріших. Щодо коштів, які були залучені з різних соціальних акцій, надані фізичними особами, підприємцями, депутатами міської ради, громадськими організаціями, всі вони стовідсотково надходять на потреби військових. Також приємно відмітити, що на рахунок фонду надходять кошти і з закордону, наприклад, з Угорщини. Ми постійно підтримуємо тісний контакт з командирами та представниками військових формувань, які перебувають на Сході, завдяки чому знаємо, які речі наразі там найбільше необхідні. З липня і на сьогоднішній день на рахунок фонду вже надійшло понад 350 тисяч гривень. З них 112 з половиною тисяч гривень вже розподілено: закуплено продукти харчування, пристрій відеоспостереження, тепловізор, апарат для проявлення рентген плівки та інше», – каже Андрій Дручинський.

Він додає, що сьогодні дуже важливо закупити теплі речі для військових, один комплект яких в середньому коштує 1000 – 1200 гривень. «Бушлат щонайменше коштує 250-300 гривень, штани – 150-200, також потрібно придбати термобілизну, шапки, носки, рукавички тощо. Зараз ми з’ясовуємо, де кращий матеріал, краща якість шиття, щоб речі, які ми передамо в зону АТО, були надійними та якісними. Наразі зібраних коштів не вистачає для того, щоб забезпечити військових всім необхідним. Так, лише у дев’ятому батальйоні територіальної оборони більше 400 людей. Я знаю, що у місті багато громадських організацій збирають кошти на потреби військових, і зараз ми аналізуємо ситуацію, хто, де і скільки чого купує, щоб у результаті всі військовослужбовці були забезпечені необхідним. Сьогодні про це йшлося на нараді, яку проводив голова координаційної групи з питань підтримки вінничан в зоні АТО при міській раді Андрій Рева. Крім теплих речей також є потреба у пристроях відеоспостереження, тепловізорах та пристроях нічного бачення. Є потреба й в ремонті бронетехніки. Можливо, певна частина зібраних коштів йтиме на ці цілі», – зазначив Андрій Дручинський.

Також Андрій Дручинський повідомив, що Вінницький фінансово-економічний університет віддає нашим захисникам автомобіль ЗІЛ, який ремонтуватиме комунальне підприємство «ЕкоВін» для подальшої його відправки у зону АТО.

Відчутну допомогу військовослужбовцям, які перебувають у зоні АТО, та вимушеним переселенцям зібрала 6 вересня ГО «Розвиток. Розвиток». «Завдяки акції «З Вірою у Захисників! З Надією на Мир! З Любов’ю до України!»було зібрано та передано БФ «Подільська громада» для доставки нашим воїнам-захисникам у зону АТО понад півсотні теплих курток, пуховиків, бушлатів, більше сотні теплих кофт та светрів. А також – близько 50 джинсів, ватних штанів, футболок, понад 200 пар шкарпеток, 10 пар кросівок, теплі черевики, термобілизну, білизну, шарфи, шапки, рукавиці та інше. А також у благодійні скриньки ГО «Розвиток.Розвиток» зібрала та передала БФ «Подільська громада» на підтримку української армії грошову допомогу у сумі 9 048 грн. Загалом до благодійного збору речей та продуктів долучилося більше тисячі вінничан. У День міста активними учасниками соціального проекту стала молодь та вінницька малеча, які створювали сувеніри з українською символікою, які також будуть передані військовослужбовцям», – каже представник ГО «Розвиток. Розвиток» Анна Гаращук.

Також Анна Гаращук розповіла, що вже у неділю, 7 вересня, родини переселенців зі Сходу (вагітні жінки, жінки з дітьми та люди похилого віку) отримали теплий одяг і продукти, які для них зібрали вінничани у День народження Вінниці. Окрім того, для дітей, які навчаються у школах, передали шкільне приладдя: рюкзаки, зошити, книжки, ручки, фарби, пластилін, олівці. Кожна родина, яка звернулась по допомогу, отримала продукти харчування. Всього благодійну гуманітарну допомогу отримали більше 40 сімей, а це – близько 100 людей із Донецької та Луганської областей. Речі, які залишилися після роздачі переселенцям, ГО «Розвиток. Розвиток» передасть багатодітним та малозабезпеченим сім’ям Вінницької області, а дитячі речі – будинкам-інтернатам.

Благодійні акції на підтримку військовослужбовців в зоні АТО проходитимуть у Вінниці й надалі. «Після проведення благодійних акцій до Дня міста ми побачили, що вони приносять реальний результат. Тому ми вирішили створити на базі Центру концертних та фестивальних програм Координаційну раду з питань проведення культурно-мистецьких заходів, направлених на збір коштів у підтримку вінницьких батальйонів», – каже Ірина Френкель.

Директор Центру концертних та фестивальних програм Максим Філанчук запросив усіх бажаючих до проведення спільних проектів: «Всіх, хто хоче провести такі акції, або долучитися до наших проектів, адже ми їх будемо проводити й надалі, ми запрошуємо звертатися до Координаційної ради, яка знаходиться в Центрі концертних та фестивальних програм».



Переглядів: 3277
Поширень: 0