Найбруднішим містом України 2008 року став Кривий Ріг. За ним слідують Маріуполь (Донецька область) і Бурштин Івано-Франківської області.

Саме такі результати отримали фахівці Держкомстату, досліджуючи кількість викинутих в атмосферу шкідливих речовин (і від транспорту, і від промисловості) за минулий рік.

За словами екологів, за брудне повітря жителі міст повинні «дякувати» підприємствам, які забезпечили 2/3 шкідливі викиди в повітря.

«В цілому від транспорту і промисловості впродовж 2008 року в атмосферу країни потрапило 7,2 млн тон шкідливих речовин, але все одно це на 6% менше, ніж в 2007-му, і удвічі менше, ніж в 1990-му», - розповіла нам начальник відділу статистики природних ресурсів і навколишнього середовища Людмила Квашук.

А ось фахівці центру геофизичної обсерваторії говорять, що, не дивлячись на те, що за кількістю викидів шкідливих речовин лідирує Кривий Ріг, найбрудніший, - за кількістю шкідливих речовин, які вже знаходяться в повітрі, - Донецьк.

На другому місці Дніпродзержинськ (Дніпропетровська область), Макіївка і Маріуполь (Донецька область).

«А найчистішими вважаються Полтава, Чернівці, Вінниця, Суми і Кіровоград», - говорять фахівці центру.

За словами глави київського еколого-культурного центру Володимира Борейко, щоб
очистити міста, насамперед, потрібно садити більше дерев.

Згідно з дослідженнями центру геофизичної обсерваторії, Київ займає 28 місце серед 53 міст в рейтингу найбрудніших населених пунктів України.

Проте, чистим містом столицю назвати не можна.

«Кількість викидів в атмосферу шкідливих речовин в два рази перевищує норму. 87% - це викиди від транспорту і 13% - промисловість», - говорить заввідділом гігієнічних проблем екології Київської СЕС Сергій Тимошенко.

У столиці є вулиці і площі більш забруднені, ніж місто в цілому. Це Московська площа, Львівська площа, Ленінградська площа, тобто головні транспортні розв\'язки міста.


Переглядів: 3570
Поширень: 0