На минулому тижні Уряд спростив процедуру призначення та виплати компенсації людям, які надають соціальні послуги. Крім того, відтепер компенсація може призначатися та виплачуватися також і за місцем перебування людини, якій надають соцпослуги. Детальніше про нововведення вінничани можуть дізнатися у «Прозорих офісах» міста.

Днями Уряд затвердив зміни у процедуру призначення і виплати компенсації людям, які надають соціальні послуги. Тим самим спростивши цю процедуру. Нагадаємо, що право на отримання такого відшкодування мають непрацюючі фізичні особи, які постійно надають соцпослуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги (крім людей, що обслуговуються соцслужбами). Розмір компенсації варіюється від 7 до 15% прожиткового мінімуму в залежності від групи інвалідності людини, якій надаються соцпослуги.

«Згідно затверджених змін, відтепер компенсація може призначатися та виплачуватися також і за місцем перебування людини, якій надаються соцпослуги. Крім цього, інвалідам I групи, інвалідність яких встановлена безстроково, не потрібно додатково підтверджувати необхідність постійного стороннього догляду висновком ЛКК (лікувально-консультативної комісії)», – розповідає начальник відділу контролю за правильністю призначення, перерахунку і виплати адресних державних соціальних допомог і пенсій Ганна Москаленко.

Також Кабмін розширив перелік людей, яким не може призначатися компенсація за надання соціальних послуг. Серед інших до них належать люди, які отримують допомогу на догляд відповідно до Закону України «Про психіатричну допомогу», люди, які надають соціальні послуги на платній основі тощо. Уточнено, що компенсація не виплачується тим людям, які перебувають у трудових відносинах, у тому числі на умовах неповного робочого дня (крім роботи вдома). Також конкретизовано, що виплати від держави не отримуватимуть самозайняті особи. Якщо особа, яка отримує компенсацію, приховує або подає недостовірні дані, внаслідок чого були надміру виплачені кошти, структурний підрозділ з питань соцзахисту населення визначає обсяг надміру виплачених грошей та встановлює строки їх повернення.

За більш детальною інформацією щодо спрощення процедури призначення та виплати компенсації людям, які надають соціальні послуги, вінничани можуть звертатися у «Прозорі офіси» міста, які розташовані за адресами: проспект Космонавтів, 30 та вул. Островського, 85.



Переглядів: 3294
Поширень: 0