Відповідно до постанов Центральної виборчої комісії, вимушені переселенці із Донбасу та Криму можуть подати заяву на внесення їх до списків виборців пред’явивши у відділі ведення Державного реєстру виборців міста лише паспорт громадянина України. Однак, незважаючи на те, що часу на це залишилось обмаль, до відділу звертається не багато переселенців, як і громадян, яким необхідно змінити місце голосування або внести зміни особистих даних у списку.

У позачергових парламентських виборах, які відбудуться 26 жовтня, матимуть можливість взяти участь близько 283 тисяч вінничан. Саме стільки мешканців міста будуть внесені до списків виборців. Також своїм законним правом на голос на виборчих дільницях Вінниці можуть скористатися і вимушені переселенці зі Східних областей України та Криму. За словами начальника відділу ведення Державного реєстру виборців міста Вінниці Анатолія Синявського, в обласному центрі наразі перебуває близько 900 вимушених переселенців віком від 18 років, але заяви на внесення їх до списків виборців подали не більше сотні.

Нещодавно Центральна виборча комісія визначила спрощену процедуру для зміни місця голосування переселенцями із Донбасу. Для того, щоб проголосувати в населеному пункті, куди вони змушені були переїхати, необхідно подати заяву до відділу ведення Державного реєстру виборці за місцем перебування. При собі необхідно мати лише паспорт громадянина України. Якщо ж він був втрачений, то людині негайно потрібно звернутися до органів Міграційної служби. Після прийому заяви та копії паспорта, відбувається перевірка даних та опрацювання документів, і тільки після цього дані потраплять до списків виборців. Проголосувати переселенець зможе на найближчій до місця його проживання дільниці.

«Щоденно до відділу ведення Державного реєстру виборців міста Вінниці звертається 15-17 вимушених переселенців, а загалом до нас подали заяви близько сотні таких людей, - зазначає Анатолій Синявський. – Враховуючи те, що згідно з законодавством, заяви від виборців ми прийматимемо до 20 жовтня. Часу залишилось дуже обмаль. До того ж паралельно з прийомом виборців проводяться роботи з періодичного поновлення персональних даних виборців та незабаром буде проводитися і друк попередніх списків та прийом членів дільничних виборчих комісій, які будуть отримувати попередні списки виборців. Незважаючи на те, що відділ працюватиме без вихідних, а прийом при необхідності проводитиметься у трьох кабінетах, є ймовірність, що у останні дні створюватимуться черги. Тому людям, які хочуть внести уточнення у списки, або змінити місце голосування, необхідно звернутися завчасно».

Сьогодні відділ щоденно може приймати до 2-3 сотень відвідувачів, але є дні, коли на прийом приходить біля трьох десятків людей. Працює відділ і у вихідні, з 9 години ранку до останнього відвідувача. Але враховуючи досвід попередніх виборів, Анатолій Синявський передбачає, що найбільше звернень до відділу буде у останні дні, що зазвичай спричиняє величезні черги. Тому, якщо є потреба у змінах – звернутися варто вже зараз.

Нагадуємо, що на сайті міської ради нещодавно з’явився додатковий сервіс, за допомогою якого можна визначити адресу дільниці, до якої відноситься житловий будинок виборця. Також звідси можна і перейти на сайт Державного реєстру виборців та перевірити наявність свої даних.

Додаткову інформацію можна отримати за телефоном 59-53-25, 59-53-27, 59-53-29 (відділ ведення Державного реєстру виборців м. Вінниця).​



Переглядів: 3682
Поширень: 0