У Вінниці триває розширення та вдосконалення мережі зовнішнього освітлення. Вже рік в нові ліхтарі встановлюються світлодіодні лампи, які споживають у 5-6 разів менше електроенергії, ніж лампи розжарювання, і у два рази менше, ніж енергозберігаючі лампи ДНаТ (дугова натрієва трубчата лампа). Наразі у Вінниці вже є близько 300 таких ліхтарів. До кінця року планується, що їх буде майже 600. Вони доповнять майже 20-тисячну мережу енергозберігаючих ліхтарів, яка вже за вісім років встановлена у Вінниці. Наразі встановлення світлодіодних світильників проводиться по вул. О. Кобилянської, що в мікрорайоні П’ятничани. Їх тут буде 58 штук. Роботи триватимуть до кінця жовтня.

Для економії електроенергії на освітленні вулиць, у Вінниці вже рік використовуються світлодіодні ліхтарі

Ще з 2006 року у Вінниці почали приділяти значну увагу питанню економного використання електроенергії для освітлення міста. Саме з того часу почалась активна робота по розширенню мережі зовнішнього освітлення та заміні звичайних ламп розжарювання на енергозберігаючі. А перші світлодіодні ліхтарі, відповідно до заходів Плану дій зі сталого енергетичного розвитку м.Вінниці, з’явилися у місті в 2013 році в мікрорайоні Тяжилів. Вони добре себе зарекомендували, тому було вирішено й надалі встановлювати у Вінниці такі світильники.

У цьому році на замовлення департаменту міського господарства проведено реконструкцію зовнішнього освітлення з встановленням 118 світлодіодних ліхтарів. Ними обладнали у садочку №43 (Чехова,12), школі №13 (К. Маркса,1) та Центрі первинної медико-санітарної допомоги №5 (вул.50-річчя Перемоги,49). А також найбільш економні лампи з’явились на вул. Хмельницьке шосе (від вул. Блока до 40-річчя Перемоги), Черешневій, Місячній, П.Орлика, провулку Черешневий. Облаштовано зовнішнє освітлення з світлодіодами й на пішохідній зоні по вул. Скалецького та на 4-х дитячих та спортивних майданчиках.

«На даний час проводяться роботи на П’ятничанах по вулиці О.Кобилянської у районі новобудов. До кінця жовтня тут планується встановити 58 світлодіодних світильників. Надалі у Вінниці будуть облаштовувати лише такі світлові точки, адже вони дозволяють значно зекономити електроенергію».

«Світлодіодні ліхтарі, які встановлюються в місті, виготовляються на вінницькому підприємстві «ПромАвтоматика». Вони мають гарантію 5 років і не потребують додаткового обслуговування. Такі світильники споживають в 5-6 разів менше електроенергії, ніж лампи розжарювання, і у два рази менше, ніж лампи ДНаТ, які встановлені нині по місту», – каже начальник відділу утримання об’єктів благоустрою Вячеслав Хілінський.

Нагадаємо, що ще одним етапом модернізації системи вуличного освітлення, який направлений на енергозбереження, стала її автоматизація та диспетчеризація. Цей проект розпочали впроваджувати на базі міського комунального підприємства «Міськсвітло» майже два роки тому. Диспетчер може автоматично керувати мережею вуличного освітлення та оперативно виявляти несанкціоновані включення та виключення ліхтарів.



Переглядів: 5694
Поширень: 0