Такі дані загальнонаціонального дослідження „Стан корупції в Україні”, яке проводив Київський міжнародний інститут соціології в рамках проекту „Гідна Україна”. Загалом було опитано 10,5 тис. респондентів в усіх областях України, з них 390 - на Вінниччині.

- По Вінницькій області ми бачимо, взагалі, цікаву картину, - розповідає Юхані Гроссманн, керівник проекту „Гідна Україна”. – Два роки тому Вінницька область достаньо добре виглядала, порівняно з іншими областями України. Займала одне з 5 кращих міст. Нині ми бачимо невеликий ріст показника, коли хабарі вимагаються – з 10,7 до 12,8%. Також відзначається невелике збільшення добровільної дачі хабарів - з 3,2% до 5,7%. Щодо використання особистих зв’язків, то цей показник - 10%. Тим не менш, Вінницька область залишається порівняно з іншими областями в шістці найкращих.

Хто ж є потенційною жертвою для вінницьких хабарників і корупціонерів? Це люди, які мають достатньо високий рівень освіти і достатньо високий рівень доходу. Водночас, люди з таким же високим рівнем освіти і доходом добровільно дають хабарі. І ці ж люди з хорошою освітою і непоганим доходом готові боротися з корупцією. Тобто це ще раз підкреслює існуючий парадокс: є активна група населення, і для того, аби розвиватись, вона використовує корупцію. Але водночас їм це не подобається, і вони заявляють про готовність відстоювати свої права, зауважує пан Гроссманн.


Переглядів: 2707
Поширень: 0