З кожним роком у Вінниці зменшується кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і все більше хлопчиків та дівчаток цієї категорії знаходять люблячу родину. За 9 місяців цього року у місті усиновили 13 дітей. Передали під опіку – сімнадцятьох і влаштували до прийомних сімей – дев’ятьох. Також за цей час у місті створено 3 прийомні сім\'ї, у яких виховуються четверо дітей. Наразі розглядається питання щодо створення четвертої такої родини.

Нині на обліку у службі у справах дітей міської ради перебуває 308 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Останніми роками кількість хлопчиків та дівчаток цієї категорії зменшується (на початок 2010 року їх було 397). Зокрема, зменшується кількість дітей, позбавлених батьківського піклування, так званих соціальних сиріт, які мають біологічних батьків, чи хоча б одного з них. Так, у 2010 році їх було 305, нині – 244.

«Значна увага приділяється влаштуванню дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання: усиновлення, передача під опіку та піклування, влаштування до прийомних сімей, будинків сімейного типу. Зараз 244 дитини (79,5%) знаходиться у сімейних формах виховання, з них – 203 під опікою, 29 – у прийомних сім’ях, 12 – у дитячих будинках сімейного типу. Цей показник лише за минулий рік зріс майже на 7 %. Для порівняння, у минулому році він складав 73%», – розповідає начальник служби у справах дітей міської ради Людмила Шафранська.

У Вінниці функціонує 18 прийомних сімей, в яких виховуються 23 хлопчиків та дівчаток та одна особа із числа дітей-сиріт. Щорічно у місті створюється від 3 до 5 прийомних сімей. Цьогоріч вже створено 3 такі родини, до яких влаштовано 5 дітей. На наступне засідання виконавчого комітету буде винесено питання про створення ще однієї прийомної сім’ї. За 9 місяців повернуто біологічним батькам 5 дітей, усиновлено – 13. Основною причиною невеликої кількості усиновлень громадянами України є бажання взяти до родини дітей тільки молодшого віку та без серйозних проблем зі здоров’ям.

У місті проводиться чимало заходів для дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Вже третій рік поспіль реалізується проект «Діти-дітям». У його рамках учнями шкіл, студентами, міськими дитячими омбудсменами проводяться конкурси-фотовиставки, вистави лялькових театрів, концерти, майстер-класи, караоке для дітей, які перебувають у інтернатних закладах та реабілітаційних центрах.

Також значна увага приділяється батькам, які усиновили дітей. Наприклад, у Вінниці діє проект «Батьківство в радість». Він спрямований на допомогу сім’ям, в яких проживають усиновлені діти та в яких виникли певні психологічні проблеми. У цьому році розпочалася робота з батьками родин, які розлучаються та не можуть визначити місця проживання дітей а також – участі у їхньому вихованні.

Одним з пріоритетних напрямків роботи служби у справах дітей є запобігання дитячій бездоглядності та попередження раннього соціального сирітства. Для цього постійно контролюються умови проживання дітей, надаються необхідні консультації, проводяться бесіди, надається необхідна допомога. Станом на сьогоднішній день на обліку у службі перебуває 128 дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Крім дітей, які проживають у нашому місті, постійної уваги та підтримки потребують діти із сімей вимушених переселенців з АР Крим, Донецької та Луганської областей. У Вінниці їм надається всебічна допомога, зокрема, щодо отримання документів, своєчасного нарахування та виплати соціальних допомог. У навчальних закладах всіх дітей забезпечено підручниками, здійснюється психолого-педагогічний супровід сімей. Батьківські комітети закладів організували благодійну допомогу дітям у вигляді канцелярських товарів, шкільної форми, одягу, інших вкрай необхідних речей.



Переглядів: 3299
Поширень: 0