Цього року у Вінниці вже створено 35 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, ще два – у стадії оформлення документи, які до кінця року будуть вже зареєстровані. Наразі у Вінниці існує 320 ОСББ, мешканці яких самостійно вирішують, які організації обслуговуватимуть їхню багатоповерхівку та що має бути на прибудинковій території. У такі структури можуть об’єднатися усі без винятку жителі вінницьких висоток.

Останніми роками у Вінниці активними темпами триває процес створення об’єднань співвласників багатоповерхових будинків. Перше ОСББ було зареєстроване у 1996 році і до 2008-го у місті щорічно з’являлося до 10 таких об’єднань. Після створення відділу по розвитку ОСББ, їх кількість почала зростати до 30 у рік. У минулому році зареєстровано 23 нових об’єднання. Цьогоріч вже створено 35 та ще два в процесі оформлення.

«Загалом, на сьогодні у місті створено 320 ОСББ, до яких входять 324 багатоповерхівки. Це складає близько 18% від загальної кількості будинків комунальної власності, яких у місті біля 1900, – каже начальник відділу по розвитку ОСББ Галина Спірідонова. – Кількість ОСББ з кожним роком зростає, адже люди усвідомлюють, що вони є повноцінними власниками будинків і можуть самостійно контролювати якість надання житлово-комунальних послуг. Крім того, все більше вінничан розуміє, що їх житло не обмежується лише порогом квартири, а охоплює й прибудинкову територію».

У випадку створення ОСББ мешканці стають повноцінними власниками будинку та можуть самі вирішувати, які послуги їм потрібні, хто їх надаватиме та скільки потрібно за це платити. Також ОСББ може приватизувати прибудинкову територію і вирішувати, що і де можна на ній розміщувати.

Міська влада постійно підтримує та супроводжує ОСББ, надає методичну та консультативну допомогу. Відділ по розвитку ОСББ департаменту житлового господарства регулярно допомагає вирішенню проблемних питань щодо утримання та обслуговування житлових будинків. Для підвищення знань та професійного рівня голів ОСББ і старших по будинках, для них щороку проводять спеціальний навчальний курс. Серед іншого, управителям будинків пояснюють як вирішувати проблеми, з якими вони щоденно зустрічаються у своїй роботі, та вчать ефективному управлінню житловим комплексом.

Крім того, згідно з рішенням міської ради, першочергово капітальний ремонт житлових будинків, за рахунок міського бюджету, виконують там, де створюється ОСББ. Цьогоріч таким чином зроблено ремонт у десяти висотках, серед них будинки за адресами: вул. Л.Толстого, 17; вул. Л. Толстого, 19; вул. Учительська,10; вул. Бевза,16; Скалецького, 9; Володарського, 10; Стуса, 19 та інші.

Довідка

Консультацію з питань створення та діяльності ОСББ можна отримати у Ресурсному центрі підтримки та розвитку ОСББ (вул. Першотравнева,78) тел.:59-53-09.

Дні прийому: понеділок – п’ятниця. Години прийому: з 9.00 до 13.00 та з 14.00 до 17.00.



Переглядів: 3412
Поширень: 0