У реанімацію після удару блискавки потрапив 41-річний житель села Людавка, Жмеринського району. Блискавка влучила у чоловіка саме тоді, коли той розмовляв по мобільному телефону, повідомили в Головному управлінні МНС у Вінницькій області. Як розповіли „Місту”, постраждалий працює пасічником в одному з сільськогосподарських підприємств.

У середу, наступного дня після інциденту, у Жмеринській центральній районній лікарні повідомили, що стан постраждалого вже поліпшився.
- Стан стабільний, чоловік отямився, - розповіла „МІСТУ” Євгенія Ткаченко, реаніматолог. – У реанімації він знаходитиметься ще день-два.

За словами реаніматолога, у них це перший такий випадок, коли блискавка влучила у людину під час розмови по мобільному. Лікування ж у цьому разі нічим не відрізняється від того, яке застосовується після будь-якого удару блискавки.

Чи притягують мобільники блискавку? Так - вважають медики однієї із клінік Великої Британії і закликають не користуватися мобільними телефонами під час грози. У деяких штатах США не дозволяють розмовляти по телефону під час заливання пального до бензобаку, оскільки мобільний апарат викликає статичну енергію, що може викликати іскру. Втім. наукового підтвердження до цих застережень немає. Директор науково-дослідного і проектно-дослідного інституту «Молния» Національного технічного університету «ХПІ» Володимир Кравченко стверджує, енергії мобільного телефону недостатньо, аби «приманити» блискавку. В даному разі потрібно замислитись, чи дотримуються взагалі люди техніки безпеки під час грози.
Справді, грозових днів в Україні стало більше. Це науковці пояснюють зміною клімату – глобальне потепління є причиною формування грозової обстановки не тільки в Україні, а й у цілому світі. Раніше для України на рік було в середньому 25-30 грозових днів, нині цей показник збільшився у 1,5 раза.


Переглядів: 3428
Поширень: 0