У вінницькі історичні розвалини потрохи вдихають життя. Після реконструкції колишнього кафе «Вогник», який знову стане готелем «Франція», поверне собі попередній статус і маєток Кумбарі – сьогодні це напіврозвалена будівля на перетині Першотравневої та Козицького (біля лікарні). Правда, в цьому випадку, на жаль, мова йде не про відновлення дореволюційного статусу, а скоріше того, який споруда мала в радянський період.

Маєток Кумбарі у Вінниці обіцяють реставрувати за 3 роки

Після фактичної відбудови (від приміщення зараз залишилися лише напівзруйновані стіни) будівлі, з нинішньою площею 824 квадратних метри, як передбачено інвестиційною угодою, укладеною між міською радою та підприємством «Статус Приват», тут буде багатофункціональний медичний заклад. Насправді, як зазначають в мерії, за назвою цього підприємства стоїть людина, уже причетна до іншої історичної реконструкції у місті - Сергій Капуста. Мова йде про уже згадане колишнє кафе «Вогник».

Вогник-Франція

Загалом, будівля на Соборній, 34 завдячує своєю появою австрійській підданій Євгенії Прунмаєр. У 1897 році вона звертається до міської думи з проханням побудувати на своїй землі, там де стояла стара будівля, нову садибу. Потім ця садиба перетворюється у дохідний будинок, а далі в готель «Франція»…

Вогник у Вінниці

За роки незалежності будинок, який при Союзі був житловим, переживає не одну пожежу і поступово приходить у занепад. З останніх об’єктів, які тут розташовувалися, було кафе «Вогник».

Деякий час частина будівлі перебувала в державній власності (перший поверх та підвал), інша (другий та третій) – у комунальній. Потім була довга історія з судами та зміною власників першої частини. Зрештою все закінчилося тим, що новий інвестор, викупивши її, звернувся до мерії з проханням придбати і решту будівлі. Другий та третій поверхи, те що від них залишалось, стали приватними за 277 тисяч гривень. Ще мінімум 3,3 мільйона гривень інвестор, відповідно до підписаної угоди, мав витратити на реконструкцію…

готель Франція у Вінниці, колишній "Вогник"

21 листопада 2013 року, біля відновленого фасаду майбутнього готелю, відкрили скульптуру першої власниці готелю «Франція» - пані Євгенії Прунмаєр.

За словами одного з власників будівлі бізнесмена Сергія Капусти, перша черга готелю, – а це близько 30 номерів з запланованих 65, має відкритися влітку 2015 року.

Кумбарі

За словами Сергія Капусти, будівля на розі Першотравневої та Козицького, після реконструкції стане багатофункціональним комплексом медичного профілю.

- Зовнішній вигляд будівлі буде максимально наближений до історичного, - обіцяє інвестор, додаючи, що уся реконструкція займе близько двох років.

Маєток Кумбарі у Вінниці обіцяють реставрувати за 3 роки

Цей будинок, який зводився на початку 1900-років, за найбільш поширеною версією, пов’язують з дружиною купця Олександра Кумбарі - Софією.

За радянських часів тут був медичний заклад. А за років незалежності будинок здається в оренду одному сільськогосподарському товариству.

Маєток Кумбарі у Вінниці обіцяють реставрувати за 3 роки

Загальна сума інвестицій, передбачена угодою, за словами директора департаменту економіки та інвестицій міськради Галини Якубович, передбачена на рівні чотирьох мільйонів гривень.



Переглядів: 9107
Поширень: 0