У Вінницькому національному технічному університеті за підтримки Вінницької облдержадміністрації розпочали виготовлення безпілотного літального апарата, розробленого бійцем 9-го мотопіхотного батальйону 30-ї окремої механізованої бригади (колишній 9-й вінницький батальйон тероборони) Міністерства оборони.

Про це повідомив перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко.

"Боєць вінницького батальйону територіальної оборони (його звуть Олександр) - випускник нашого техуніверситету, вивчив різновиди безпілотників, які застосовуються у зоні АТО, й розробив власну модель такого апарата. Він має беззаперечний талант винахідника і його розробки вже не раз прислужилися батальйону. Тому облдержадміністрація вирішила допомогти матеріально, аби реалізувати його напрацювання. Ми вже віднайшли 70 тис. гривень на комплектуючі, і виготовлення апарату вже почали на базі Вінницького національного техуніверситету", - повідомив А. Гижко.

За його словами, наразі йдеться про виготовлення перших двох апаратів, які пройдуть апробацію в бойових умовах в зоні АТО. Якщо безпілотники добре себе зарекомендують, ОДА готова профінансувати виготовлення партії таких машин. Причому, не лише для АТО, а й для моніторингу ситуації в прикордонних районах Вінниччини, які межують з Молдовою та Придністров’ям. За попередніми розрахунками, виробництво безпілотника вінницького "Кулібіна" коштуватиме 140 тис. гривень.

Його розробник потрапив до війська під час мобілізації. Однополчани усяко оберігають Олександра, позаяк він справжній ас з ремонту та модернізації військової техніки. Зокрема, він розробив та обладнав полкові БТРи спеціальним пристроями, які допомагають розрізняти, де броньована техніка українська, а де – машини ворога.



Переглядів: 4093
Поширень: 0