Менше 5% українців сьогодні довіряють міліції, в той час у сусідніх європейських країнах цей показник становить не менше 70%. Така ситуація породжує несприятливу криміногенну ситуацію - минулого року в Україні кількість скоєних злочинів зросла на 20%. За інформацією обласного управління статистики уВінницькій області, у 2013 році зареєстровано 8,8 тис. злочинів, що майже на третину більше, ніж за попередній рік. 

«Українці відверто бояться міліції, а це абсолютно ненормальна ситуація», – переконані фахівці «Реанімаційного пакету реформ», які спільно з Центром політико-правових реформ розробили нову концепцію реформування правоохоронних органів. Це перший за часи незалежності України проект змін міліції, який містить думку громадськості, а не опирається, як раніше, лише на бачення МВС чи РНБО.

«Україна потребує «повного ребредингу» міліції – починаючи з назви, закінчуючи повноваженнями та підпорядкуванням. Ми пропонуємо кардинально змінити статус міліції – з воєнізованого формування на службу по наданню послуг, яка зможе ефективно гарантувати безпеку та правопорядок», - говорить Олександр Банчук, експерт робочої групи з Центру політико-правових реформ.

Сьогодні Управління МВС України у Вінницькій області налічує 17 структурних підрозділів.В рамках реформи можливе скорочення штату працівників апарату обласного управління майже на 80%. Натомість пропонується збільшити кількість дільничних інспекторів на місцях – у містах та селах Вінничини. Там, на думку розробників реформи, повинні працювати патрульно-постові служби у розрахунку 15 працівників органів правопорядку, які постійно проживатимуть в межах закріпленої території, на 10 000 населення. «Сьогодні ж дільничний інспектор, як правило, працює на кілька сільських рад. Це 3 – 7 сіл з населенням до 5 тисяч і інколи загальна площа покриття становить 30-50 км.», - говорить Банчук. Місцева міліція повинна стати виконавчим органом місцевої ради, який буде утворено в кожній громаді. 

Органи правопорядку отримають нову назву – «поліція», до лав якої можна буде потрапити на конкурсній основі. Конкурсна комісія у складі депутата місцевого рівня, представника громадськості, адвоката та представника Уповноваженого з прав людини буде визначати готовність претендентів до роботи в органах правопорядку. А поборотись буде за що, адже передбачається закріпити заробітну плату працівників поліції на рівні 5 прожиткових мінімумів - близько 6 000 грн.

Нововведення будуть і в підготовці кадрів поліції. «Випускники нинішніх ВУЗів МВС в більшості своїй відпрацьовують в міліції визначений законодавством обов’язковий термін і звільняються з органів, щоб влаштовуватися надалі працювати куди завгодно, тільки не в міліцію. Причин цього багато – і низька заробітна плата, і не престижність професії. Відтак, гроші на їх навчання витрачаються,а по факту міліція залишається без спеціалістів», - говорить Олександр. Він разом зі своїми колегами переконаний, що поступово необхідно вирішити проблему неефективності роботи навчальних закладів МВС. 

Ще одна інновація реформи – нагрудний жетон. Завдяки цьому жетону можна буде одразу дізнатись посаду, ім’я та прізвище поліцейського. На законодавчому рівні буде заборонено приховувати свій жетон, а тим паче, не носити його. У громадян також з’явиться право фіксувати роботу представників органів правопорядку на фото- чи відеокамеру, що досі викликає велике невдоволення у нинішніх міліціонерів. 

Експерт повідомив, що в рамках запропонованої реформи пропонується ліквідувати ДАІ в нинішньому вигляді. Натомість пропонується створити патрульно-постову службу, яка буде відповідати за правопорядок на певній території, а не лише на окремому відрізку дороги, як зараз. «Мабуть кожному з нас доводилось спостерігати ситуації, коли працівник ДАІ відмовлявся реагувати на правопорушення, які відбувались, наприклад, поруч у сусідньому парку. Мовляв, «я відповідаю за порядок на дорозі, а решта мене не обходить». Тому для більш ефективної роботи органів правопорядку ми пропонуємо об’єднати обов’язки нинішньої ДАІ з патрульною службою», - пояснює Олександр Банчук. Ліквідувати пропонують і Державну службу охорони, мотивуючи це тим, що її функції в повній мірі можуть виконувати приватні охоронні агенції.  

Після реорганізації повноваження ДАІ разом із патрульною службою, державною лісовою охороною, державною рибоохороною буде виконувати Адміністративна поліція. Функції підрозділів карного розшуку, боротьби з організованою злочинністю, боротьби з економічною злочинністю, боротьби з незаконним обігом наркотиків передбачається передати Кримінальній та Фінансовій поліції. Повноваження решти численних управлінь та підрозділів відійдуть до Військової та Прикордонної поліції. «Якісно нова Поліція з прозорою структурою буде входити до МВС, але Міністр, як політична особа, буде позбавлений повноважень оперативного управління нею», - переконаний Олександр Банчук. Саме такий принцип роботи органів правопорядку виправдовує себе в провідних європейських країнах протягом останніх десяти років. 



Переглядів: 4300
Поширень: 0