24 листопада у Вінниці відбувся навчальний семінар по удосконаленню муніципальної системи енергетичного менеджменту у місті. Він пройшов у рамках проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа» та при співпраці з ТОВ «АРНІКА-Центр». У заході взяли участь працівники міської ради, комунальних підприємств, теплопостачальних організацій тощо. Вони розглядали можливості підвищення енергоефективності міста, в тому числі через утеплення будівель та вдосконалення системи централізованого тепло- та водопостачання.

Питання енергозбереження на сьогоднішній день є досить актуальним для багатьох країн світу. У 2009 році міські голови більш як 350 європейських міст підписали «Угоду мерів» про зниження енергоспоживання та скорочення викиду вуглекислого газу в атмосферу на 20% до 2020 року. В 2011 році Вінниця також приєдналась до цієї ініціативи. У цьому ж році в місті був затверджений Муніципальний енергетичний план м. Вінниці на 2012-2015 роки, відповідно до якого передбачається оптимізація теплових мереж, створення системи контролю за споживанням енергоресурсів тощо.

У питаннях розвитку енергоефективності місто налагоджує співпрацю й закордонних партнерів. Вінниця увійшла до складу шести українських міст, де впроваджуватиметься україно-американський проект USAID «Муніципальна енергетична реформа» («МЕР»), головна мета якого – підвищення енергетичної безпеки України. За сприяння цієї організації у Вінниці проводяться семінари, де вінницькі спеціалісти з енергоменеджменту мають можливість отримати нову інформацію та досвід на тему енергозбереження . Один з них пройшов 24 листопада, його темою було: «Удосконалення муніципальної системи енергетичного менеджменту м.Вінниці».

«Українські міста постійно зіштовхуються з проблемами, пов’язаними з підвищенням витрат на енергоносії та втрату тепла через конструкції будинків. Одним з методів для зменшення цих проблем є енергетичний менеджмент, який допомагає знизити тягар вартості енергоносіїв і утримувати будівлі в належному стані для роботи, навчання та проживання. Адже енергетичний менеджмент – це процес моніторингу, контролю та оптимізації постачання та використання енергії. Його метою є раціональне використання енергетичних ресурсів у процесі забезпечення потреб міста необхідними енергетичними послугами, таких як освітлення, опалення тощо», – каже директор департаменту енергетики, транспорту та зв’язку Олексій Пидоченко.

На семінарі йшлося про енергетичний менеджмент будівель, як за допомогою теплоізоляції стін, покрівель, підвалів, зменшення теплових втрат через вікна та двері можна зекономити електроенергію. Також учасники заходу приділили значну увагу енергетичному менеджменту у сфері надання послуг з централізованого тепло- та водопостачанні.



Переглядів: 3552
Поширень: 0