Українці мають вчитися культурі споживання комунальних послуг, адже це зекономить не лише енергоресурси, а й сімейні бюджети кожного. Таку думку висловив директор Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіону Сергій Кушнір в ефірі каналу «1+1».

«Найперше, мешканці повинні розуміти, що в кінцевому варіанті за тепло платять вони, і це впливає на їхній сімейний бюджет. Треба не пасивно чекати від ЖЕКу виконання якихось робіт, а вимагати їх від ЖЕКів. Необхідно шукати консенсус: якщо ЖЕК каже, що дійсно не вистачає тарифу чи коштів на виконання цих робіт, то є досить поширені практики, коли мешканці співфінансують ці роботи - закупляють матеріали, ЖЕК виконує роботи. Можливо, мешканці можуть своїми силами виконати ті чи інші роботи. На сьогодні маємо 95% приватної власності в багатоквартирних будинках, і, відповідно, власник у першу чергу повинен бути зацікавленим у тому, щоб будинок якісно утримувався, щоб він зберігав тепло, щоб була сплата за опалення та інші комунальні послуги, щоб було менше втрат»,- сказав Сергій Кушнір.

Він поінформував, що контроль за діяльністю обслуговуючих організацій мають здійснювати органи місцевого самоврядування, оскільки вони безпосередньо своїми рішеннями призначають обслуговуючу організацію (ЖЕК) і, відповідно, мають усі підстави для того, щоб у випадку невиконання своїх зобов’язань цією організацією, здійснити її заміну.

«Де є бажання місцевої влади наводити лад у своєму місті, цей контроль досить потужний. І при перевірці готовності будинку до зими, якщо правилами передбачена перевірка виключно обслуговуючими організаціями і мешканцями, то в свою чергу міністерство може створити і комісію зі своїх працівників, із залученням інших громадських організацій, і здійснити таку перевірку, і вказати на зауваження, які треба оперативно усунути», - зазначив директор Департаменту.

 



Переглядів: 3384
Поширень: 0