16 грудня виповнилось два роки як в Україні діє Закон «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров\'я населення», згідно якого в закладах громадського харчування заборонено куріння. Український Центр контролю над тютюном, ГО «Інститут Медіа Права» та Коаліція «За вільну від тютюнового диму Україну» протягом листопада цього року провели моніторинг 925 кафе, барів і ресторанів в 19 обласних центрах України.

У Вінниці борці з курінням відвідали 56 закладів громадського харчування і виявили, що у 7 (12%) кафе, барах і ресторанах дозволяють курити й на столах стоять попільнички. Цей показник є нижчим за минулий рік, тоді активісти перевірили 59 закладів, серед яких куріння було виявлено у 9-ти ресторанах (15%). Якщо порівнювати законослухняність вінницьких ресторанів з іншими обласними центрами, то за кількістю порушень місто має середнє значення по Україні.

З усіх обласних центрів, де проходило дослідження найгірше виконання Закону спостерігається у Києві, у якому виявлені факти куріння в 24% закладів, Харкові – 23%, Чернівцях – 20%, Одесі – 17% і Сумах – 16%. Найбільш законослухняними виявилися ресторатори в таких містах, як: Івано-Франківськ, Тернопіль, Херсон, Чернігів, де або взагалі не виявлено фактів куріння, або рівень порушень непомітний.

Щодо даних всеукраїнського моніторингу, то за його результатами 89% відвіданих громадськими активістами закладів є вільними від тютюнового диму і дотримуються законодавства. У порівняні з моніторингом 2013 р., цьогорічний результат виявився гіршим. За словами голови правління ГО «Життя», керівника проекту «Центр контролю над тютюном» Андрія Скіпальського, збільшення ресторанів, в яких дозволяють курити відбувається через тотальну заборону державним контролюючим органам здійснювати перевірки на звернення споживачів у випадку порушення їхніх прав. «У такій ситуації отримані дані вважаємо позитивними. Водночас, як і слід було очікувати, цей результат виявився гіршим у порівнянні з попереднім періодом 2013 р., коли рівень виконання був на 2% вищим та склав 91%», – зазначив пан Скіпальський. Нагадаємо, що подібна заборона впроваджена постановою Кабінету Міністрів України № 408 від 13 вересня 2014 р.

Прийнятий два роки тому Закон про заборону куріння в громадських місцях приніс очевидну користь для здоров’я суспільства: кількість курців в Україні зменшилась, а відповідно зменшилась і кількість серцево-судинних і респіраторних захворювань. Дані опитувань та Держстату України показали, що частка людей, яка повідомила про наявність хронічних серцевих хвороб, у 2013 році скоротилася на 12% серед міського населення і на 3% серед сільського населення. Лікарі пов’язують цей прогрес зі зниженням рівня споживання тютюнових виробів українцями, на що головним чином вплинула заборона куріння в громадських місцях.



Переглядів: 2581
Поширень: 0