Про це на брифінгу розповів перший заступник начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу Збройних Сил України генерал-майор Володимир Талалай.

За його словами, при виданні відповідного закону Верховною Радою України, військовими комісаріатами буде проведений відповідний комплекс заходів щодо оповіщення та детального медичного обстеження громадян. В ході четвертої хвилі мобілізації призвані громадяни пройдуть підготовку в декілька етапів.

— Перший етап — це загальновійськова підготовка для офіцерів, сержантів та солдат. Сюди входить медична, тактична, вогнева та інженерна підготовка. Далі буде проведена фахова підготовка за спеціальністю, тривалістю 26 діб. Після цього, особовий склад буде направлений в підрозділи для проведення бойового злагодження терміном до 15 діб, — зазначив генерал-майор Володимир Талалай.

генерал-майор Володимир Талалай

Представник Генерального штабу повідомив, що офіцерський склад буде направлений для відповідної підготовки у військові навчальні заклади, кваліфіковані солдати і сержанти напрявляться до навчальних центрів. Інші військовослужбовці будуть проходити підготовку в навчальних центрах та на полігонах. Таким чином, жоден військовозобов’язаний без проходження повного циклу військової підготовки не буде допущений до виконання завдань за призначенням.

Генерал-майор Володимир Талалай додав, що обсяги проведення мобілізації передбачають призвати таку кількість особового складу, щоб була можливість періодично здійснювати ротацію військовослужбовців.

Призову підлягатимуть ті ж категорії громадян, що й у 2014 році.

— Це громадяни України, які придатні за станом здоров’я, мають військово-облікову спеціальність чи певну спеціальну підготовку для виконання бойових завдань — зазначив генерал-майор Володимир Талалай.

За його словами, під час проведення заходів часткової мобілізації буде дотримано принцип рівномірного навантаження на регіони держави. Це робиться з метою виключення можливих соціальних загострень у зв’язку з вилученням з національної економіки працездатних громадян. Цей принцип дотримувався у 2014 році.

Генерал-майор Володимир Талалай підкреслив, що відповідно до чинного законодавства України, не підлягатимуть призову за мобілізацією громадяни, які мають трьох і більше дітей, особи, які постійно піклуються про непрацездатних родичів, а також громадяни, які є «заброньованими» (закріпленими) за підприємствами. Також, не підлягають призову за мобілізацією аспіранти і студенти, які навчаються за денною формою навчання.



Переглядів: 5923
Поширень: 0