Протягом двох днів працівники управління Державної міграційної служби України в області прийняли понад п’ятсот заяв на оформлення закордонних паспортів нового зразка, 80 громадян виявило бажання отримати документ з електронним чіпом, які в Україні почали виготовляти з 12 січня. Про це сьогодні під час прес-конференції, яка відбулася в прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА повідомив начальник управління Державної міграційної служби України в Вінницькій області Борис Наливайко.

Стандартна процедура оформлення біометричного паспорта, за його словами, триватиме 20 робочих днів, за це потрібно буде сплатити 518 гривень. За 775 гривень паспорт обіцяють виготовити за 7 днів.

За два дні понад п’ятсот осіб подали заяви на оформлення закордонних паспортів

Головна риса біометричних паспортів – вмонтований електронний чіп, який містить інформацію про власника документа. Зокрема, як зазначив Борис Наливайко, окрім стандартних даних про особу (ім\'я, прізвище, місце прописки тощо) в електронний носій вноситимуться біометричні параметри: оцифрований підпис та фото, а також відбитки пальців рук (два рівноцінних пальці рук). Бланк паспорта громадянина України для виїзду за кордон (нового зразка) виготовляється у формі книжечки та складається із 32 паперових сторінок з додатковими ступенями захисту, в обкладинку нового закордонного паспорта вмонтовано електронний чіп. Саме з нього інформація автоматично зчитуватиметься під час проходження пунктів перетину кордону.

«Нині на Вінниччині оформити нові біометричні паспорти можна в обласному центрі за адресою вул. Театральна, 10. Однак, ми плануємо до кінця місяця в області розмістити 4 вузли: один в м.Вінниця та по одному в Гайсинському, Могилів-Подільському та Тростянецькому районних центрах» - підкреслив Борис Наливайко.

Біометричний паспорт видаватиметься на 10 років. Водночас, начальник управління Державної міграційної служби України в Вінницькій області Борис Наливайко наголосив, що за бажанням, людина може відмовитися від біометричного паспорта та отримати паспорт нового зразка, але без біометричного чіпа.

«Ще одне нововведення - закордонні паспорти для дітей віком 0 до 16 років. Такі документи діятимуть 4 роки. Сканування відбитків пальців рук здійснюватиметься з 12-річного віку та виключно за згодою батьків (законних представників). Разом з цим, до 1 квітня 2015 року Державна міграційна служба України продовжуватиме оформлення проїзних документів дитини» – зазначив Борис Наливайко.

До речі, замінювати старі паспорти не потрібно - вони будуть чинними до закінчення строку дії, зазначеного у документі й надалі можуть використовуватися для подорожей до будь-яких країн світу.

«Запровадження в Україні біометричних паспортів для виїзду за кордон є однією з ключових умов лібералізації візового режиму ЄС для України. Однак, подорожувати до держав Шенгенської зони без віз із використанням "біометричного" паспорта громадяни України зможуть лише після ухвалення рішення про безвізовий режим Європейським Союзом» - попередив Борис Наливайко.



Переглядів: 4007
Поширень: 0