Податківці Вінниці виявили підпільний цех, що працював серед поля

Виробництво розташувалося в полях між лісосмугами. Цілими днями тут, у 12 металевих ємностях об’ємом 10 кубометрів кожна, дерева твердих порід перепалювалися на цінне вугілля. Бригада найманих робітників – чоловіки з довколишніх сіл - жила і працювала тут же серед поля, ночували і відпочивали без відриву від виробництва поряд у вагончику, харчувалася в імпровізованому наметі, готуючи їжу на плиті від газового балона. Оплачувалася праця, за словами робітників, з розрахунку 18 копійок за кілограм готового палива. З кожної партії закладеного в печі дерева, де воно має горіти три-чотири доби, виходило 500-700 кілограмів вугілля. Втім, зізнаються почорнілі від кіптяви з постійно працюючих печей чоловіки, за тиждень роботи грошей вони ще не отримували. Мовляв, поки працюють на випробувальному терміні, але „обіцяли платити добре”.

Податківці Вінниці виявили підпільний цех, що працював серед поля

На момент візиту в цех оперативників податкової міліції робота на виробництві велася повним ходом. Чекали завантаження у печі більше 80 кубометрів дров твердих порід дерев. Тут же стояв розфасований у поліетиленові мішки готовий продукт – понад шість тонн деревного вугілля (у роздрібній торгівлі таке паливо продається по 25-30 грн. за 3-кілограмовий мішок). Разом із тим, будь-які документи, що дозволяють проводити подібний вид підприємницької діяльності, на момент огляду виробництва були відсутні.

Після відвідування податківців роботу підпільного цеху довелося припинити. Що, вочевидь, немало засмутило власників виробництва: кожна година простою – втрачені гривні. Як скоро повернуться до роботи працівники, залишається відкритим питанням. У діях підприємливого 35-річного власника нелегального цеху вбачаються ознаки злочину про ухилення від сплати податків (ст. 212 Кримінального кодексу України). Крім того, перевіряється, чи легально, з укладанням трудових відносин, працювали у нього четверо робітників. Тим часом, вилучені товарно-матеріальні цінності – 12 ємностей, де перепалювалося дерево на вугілля, деревинна сировина, готовий продукт - на загальну суму біля 400 тисяч гривень перебувають під охороною податкової міліції до повного встановлення обставин нелегального виробництва та прийняття рішення відповідно до законодавства.

Ольга Шишківська,
прес-офіцер управління податкової міліції ДПА у Вінницькій області


Переглядів: 2988
Поширень: 0