З початку цього року у Вінниці значно зросла кількість вимушених переселенців зі сходу країни. Лише за останній місяць 357 родин з Донецької, Луганської областей та Крим взято на облік в управліннях соціального захисту населення (Правобережне та Лівобережне) департаменту соціальної політики міської ради. Загалом з минулого року до нашого міста прибуло 3251 переселенців, з них – 722 дітей. У Вінниці відповідні державні органи та органи місцевого самоврядування допомагають їм у пошуку роботи, житла, влаштуванні дітей у садочки та школи. А також – вирішують питання соціальних виплат, оформлення документів та надають медичну і психологічну допомогу.

У зв’язку з трагічними подіями на Сході, все більше українців змушені рятуватись, залишаючи власні домівки та виїжджаючи на безпечні території. Останнім часом потік вимушених переселенців до Вінниці істотно збільшився. Координацією роботи по допомозі цим сім’ям у Вінниці займається департамент соціальної політики Вінницької міської ради. У міських лікувально-профілактичних закладах переселенці отримують медичну допомогу. За потреби у Вінницькому міському центрі соціальних служб для сім\'ї, дітей та молоді їм надають психологічну допомогу.

«Консультації щодо призначення та виплати державних соціальних допомог вимушеним переселенцям надають працівники нашого департаменту, – розповідає заступник директора департаменту соціальної політики міськради Ірина Малачевська. – За інформацією щодо призначення і виплат пенсій ми направляємо людей до управління Пенсійного фонду України в м. Вінниці. Питаннями працевлаштування переселенців займаються центри зайнятості, і якщо людина має бажання працевлаштуватися, вона це зробить. Серед наявних нині вакансій – кондитер, кухар, експедитор, водій автотранспортних засобів, швачка, слюсар-ремонтник, слюсар –сантехнік, фрезерувальник, бармен, охоронник, кондуктор громадського транспорту та чимало інших».

Ще з жовтня у територіальних Прозорих офісах по проспекту Космонавтів,30 та вулиці Островського,85 розпочато реєстрацію вимушених переселенців з тимчасово окупованих територій та зони АТО на призначення адресної державної допомоги для покриття витрат на проживання. Грошова допомога призначається з дня звернення та виплачується протягом шести місяців в сумі, що не може перевищувати 2,4 тис. на родину щомісячно.

До дитячих садків Вінниці станом на 27 січня влаштовано 130 дітей з числа вимушених переселенців. До шкіл – 333.

У зв’язку з тим, що кількість переселенців постійно збільшується, проблемним залишається питання житла. Тому департамент соціальної політики звертається до усіх небайдужих вінничан, які мають можливість тимчасово прихистити переселенців зі сходу України, з проханням допомогти цим людям, запропонувавши житло. Інформацію із зазначеного питання можна повідомити за номерами (0432) 50-86-89, 50-43-50. Або за адресою: м. Вінниця, вул. Соборна, 50, каб. 301 – Департамент соціальної політики Вінницької міської ради.

Довідка:
Координатори переселенців з АР Крим та Сходу України – організаційний відділ департаменту соціальної політики Вінницької міської ради за адресою: м. Вінниця, вул. Соборна,50, (3-й поверх, каб.301), тел. 50-86-89.

Отримання консультацій щодо призначення та виплати державних соціальних допомог – Управління соціального захисту населення (Правобережне) департаменту соціальної політики за адресою: м. Вінниця, вул. Космонавтів, 30 (2-й поверх), тел. 50-83-89; Управління соціального захисту населення (Лівобережне) департаменту соціальної політики за адресою: м. Вінниця, вул. Островського,85 (1-й поверх), тел. 27-83-73.

Отримання психологічної допомоги – Вінницький міський центр соціальних служб для сім\'ї, дітей та молоді, тел.: 35-35-64.
Отримання медичної допомоги – комунальні лікувально-профілактичні заклади міста за місцем проживання; департамент охорони здоров’я Вінницької міської ради, тел.: 59-52-28, 59-53-18.

Отримання консультацій щодо призначення та виплати пенсії – Управління Пенсійного фонду України в м. Вінниці за адресою: вул. Космонавтів, 30 (1-й поверх), тел. 27-44-02 ; м. Вінниця, вул. 50 річчя Перемоги,7 (1-й поверх), тел.50-88-81.

Отримання консультацій щодо питань працевлаштування – центр зайнятості за адресою: м. Вінниця, вул. Червоноармійська, 3а, тел. 55-16-86; Лівобережний міжрайонний центр зайнятості за адресою: м. Вінниця, вул. Привокзальна, 28 тел. 50-89-83.

Сайт з інформацією про житло у Вінницькій області; вакансії служби зайнятості http://www.socinform.vn.ua/



Переглядів: 3251
Поширень: 0