4 лютого профільні департаменти, які курують житлово-комунальну галузь міста, транспортне сполучення, благоустрій, забезпечення вінничан послугами з опалення, енергопостачання, водопостачання та водовідведення, звітували про виконану роботу у минулому році та завдання на 2015-й рік. В.о. міського голови Сергій Моргунов зазначив, що загалом задоволений роботою комунальних служб, однак звернув увагу комунальників на необхідність покращення надання послуг, розробку стратегій розвитку комунальних підприємств та підвищення їх фінансової самостійності.

Житлово-комунальна галузь є однією з найважливіших сфер господарювання, від ефективності роботи якої значною мірою залежить життєдіяльність міста в цілому. Сьогодні про спільну роботу у минулому році і завдання на цей рік прозвітували керівники чотирьох профільних департаментів.

Однією з головних подій життя міста стало завершення масштабного проекту з будівництва трамвайного кільця, яке допомогло з’єднати вулицю Келецьку із Барським шосе. Окрім того, що завдяки цьому проекту покращено транспортне забезпечення мікрорайону Вишенька, він ще й дасть поштовх до розвитку 9-го та перспективного 10-го мікрорайонів міста. По цій трамвайній лінії подовжено маршрут руху трамваю № 6 та пущено по кільцю трамвай № 2.

Минулого року Вінниці вдалося придбати 40 нових тролейбусів та 30 автобусів, що дозволило збільшити кількість маршрутів та обсяг пуску транспорту на лінії. Сьогодні маршрути міста щоденно обслуговує 47 великомістких автобусів, 131 тролейбус та 74 трамваї. Старий же транспорт проходить капітально-відновлювальний ремонт. Силами КП «Вінницька транспортна компанія» протягом 2014-го капітально відновлено 30 тролейбусів. Цього року планується капітально відремонтувати 20 тролейбусів та один чеський трамвай.

Тривали роботи і по реконструкції мереж теплозабезпечення та гарячого водопостачання. Відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння між Урядом Швейцарської Конфедерації протягом року проведено реконструкцію системи теплопостачання мікрорайону Тяжилів від котельні по вул. Баженова, 15. Здійснено реконструкцію понад 4 км теплових мереж, котельні з встановленням трьох котлів VIESSMANN, влаштовано 49 ІТП, впроваджено систему SCADA для автоматичного регулювання та контролю параметрів теплоносія. В цьому році реалізація проекту продовжиться – по вулиці Баженова буде побудовано твердопаливну котельню. В рамках Програми DemoUkrainaDH (NEFKO) 2014-го проведено реконструкцію системи теплозабезпечення мікрорайону вул. Київська - Талаліхіна від котельні по вул. П.Комуни, 18. В цьому районі проведено реконструкцію 1,5 км тепломереж із заміною на попередньо-ізольовані трубопроводи, реконструкцію ЦТП та встановлення дев’яти індивідуальних теплових пунктів, проведено закриття малоефективної котельні по вул. Київській. За кошти міського бюджету зроблено реконструкцію 350 м теплових мереж по вулиці В.Порика, загальною вартістю 2 млн. грн. Для покращення якості надання послуг з опалення та гарячого водопостачання було також проведено поточний ремонт 54 котелень та 260 км мереж.

В 2014 році продовжено реалізацію схеми каналізування приватного сектору, яка передбачає каналізування 10 районів міста, де необхідно розвивати таку послугу. Цього потребує 44 тис. населення міста. У минулому році за рахунок співфінансування мешканців та коштів бюджету збудовано 3,8 км мереж каналізації: в мікрорайоні Старе місто (вул. Димитрова, вул. Г.Успенського, вул. Паліїв Яр, вул. Тельмана, вул. Маяковського, вул. Грушева та інші); П’ятничани (вул. І.Богуна, вул. Боженко). Крім цього збудовано 520 м мереж водопроводу в мікрорайоні Пирогово (вул. Комарова).

Торік влаштовано 5 багатофункціональних дитячих та спортивних майданчиків. По вулиці Міліційній, 8, на території ДНЗ №21, встановлено дитячий майданчик для дітей віком від 3 до 6 років. Крім того, на прибудинкових територіях житлових будинків та територіях приватної забудови на умовах співфінансування з мешканцями облаштовано вісім дитячих майданчиків.

Велися ремонтні роботи і в житловому секторі. Загалом капітальні роботи виконано на 14 млн. грн. Відремонтовано покрівлі 41 будинку, мережі 34 висоток, стики панелей у 25 будинках, електрощитові - у 25, та інші роботи. Проведено заміну віконних блоків в місцях загального користування житлових будинків загальною площею 782,7 м2, ремонт 27 систем електрозабезпечення. Встановлено 6045 шт. акустичних вимикачів. Проведено капітальний ремонт 32,4 тис. м2 асфальтного покриття дворів та 24,1 тис. м2 відремонтовано поточно. На базі ЖЕКу № 12 та ТОВ «Бокуд» створено сучасні центри обслуговування споживачів.

В зв’язку з напруженою ситуацією в країні та війною на Сході, протягом року кількаразово було обстежено підвали висоток. Де було необхідно, їх порозчищали та оновили освітлення. В.о. міського голови Сергій Моргунов зауважив, що готовності підвалів до надзвичайних ситуацій необхідно звернути особливу увагу: «Це дуже серйозне питання, я наголошую це для всіх керівників ЖЕКів. Ми не знаємо, яка може бути ситуація, у нас поруч Придністров’я. Я не хочу нагнітати ситуацію, але ми повинні розуміти, що можуть бути виклики. І це ваша відповідальність. В підвалі має бути сухо, чисто, світло і доступна вода».

У 2014 році на замовлення департаменту комунального господарства та благоустрою виготовлено 54 проектні документації на різного роду капітальні роботи – це капремонт доріг, тротуарів, підпірних стінок та інших об’єктів благоустрою. Виконано капітальний ремонт дорожнього покриття вулиць Москаленка, П. Тичини, Ленінградської, Артема, П. Запорожця, Острозького, Зеленої (загальною площею 17,5 тис. кв. м). Проведено роботи по впорядкуванню руху автотранспорту та розширенню 3-х перехресть: Козицького/Свердлова, Свердлова/Ч.Партизан та Московська/ Тимощука/8 Березня. Капітально відремонтовані тротуари по восьми вулицях. У 2014 році в межах виділених коштів також продовжувались роботи по реконструкції вул. Ф.Кона. Влаштовано паркувальні майданчики для автотранспорту по вул. Пушкіна та Хмельницькому шосе. За міською програмою співфінансування робіт із мешканцями приватного сектору проведено роботи по асфальтуванню ділянок 14 вулиць загальною площею понад 9 тис. кв. м. За попередніми пропозиціями у цьому році планується заасфальтувати ділянки доріг не менше 15 вулиць приватної забудови.

Протягом минулого року для підтримання в нормальному стані парків, автомобільних доріг, тротуарів, мережі дощової каналізації та зовнішнього освітлення, зелених насаджень, мостів, кладовищ, зон благоустрою і активного відпочинку та інших об’єктів благоустрою було задіяно 5 комунальних та 18 підрядних підприємств. Загалом це майже 1,5 тис. робітників, які щодня прибирають та ремонтують інфраструктуру міста. «Щороку фінансування на благоустрій зростає. У порівнянні з 2011 роком фінансування воно більш ніж в 1,5 рази, - зазначає в.о. директора департаменту комунального господарства та благоустрою Юрій Павлінчук. - Це дозволило розширити зони обслуговування, збільшити обсяги ремонтних робіт та кількість об’єктів утримання, а також частково оновити технічну базу комунальних підприємств».

Вінницьким шляховим управлінням із залученням інших дорожніх підприємств протягом року проведено частковий поточний ремонт 25 тротуарів загальною площею 2,8 тис. м2, що удвічі більше, ніж у 2013-му. Для безперешкодного пересування людей на візках дообладнані 48 пандусами окремі перехрестя, наскрізні шляхи руху пішоходів та пішохідні переходи по вулицях Р.Скалецького, Червоноармійська, Пирогова. Протягом року поточним ремонтом відремонтовано 56,2 тис. м² покриття доріг на 146 вулицях міста, зашпаровано тріщини та шви в дорожньому покритті із застосуванням бітумізаторів загальним обсягом близько 27 тис. погонних метрів, ремонт щебеневого покриття доріг приватного сектору площею 12 тис. кв. м.

За рік замінено 239 світлоточок вуличного освітлення. Як результат, на сьогоднішній день в місті енергозберігаючими є близько 98% усіх вуличних ліхтарів. Проведено повну інвентаризацію мереж зовнішнього освітлення, загальна її довжина становить 822,8 км.

В теплий період року по місту було висаджено понад 188 тис. квітів та спільно із підприємствами різних форм власності та мешканцями міста висаджено понад 10 тисяч дерев та 545 кущів. Була продовжена робота по влаштуванню вертикального озеленення по вулицях Київська, Чорновола, Островського, Лебединського, Немирівському шосе, просп. Юності, пл. Героїв Майдану та Жовтневій і на Центральному мосту.

«Враховуючи всі ті виклики, які постали перед нами, 2014 рік ми пройшли дійсно достойно, в принципі, ми майже справилися з усіма поставленими завданнями. Тому по 2015 року результати мають бути не гірші, ніж торік однозначно, - резюмував в. о. міського голови Сергій Моргунов. - Враховуємо і те, що це рік йде в нових умовах бюджетного законодавства, це початок децентралізації влади, тобто роль місцевого самоврядування підвищується, але і підвищується відповідальність. Тому ми не розділяємо окремо виконком і комунальне підприємство чи відповідні служби, а дійсно працюємо як єдиний злагоджений організм, і тут у нас є спільна відповідальність і спільна взаємопідтримка. Ми маємо чітку стратегію розвитку міста «Вінниця-2020». В нас повинні бути якісними надання послуг, робота громадського транспорту, подача тепла, електроенергії, відповідний благоустрій території, відповідне реагування на аварійні ситуації інженерних мереж, на нестандартні ситуації. І на завершення наголошую, стратегічний розвиток підприємств – це повинна бути ваша «настільна книга», тому ви повинні однозначно для себе бачити, куди підприємство рухається. Що залежить від нас – ми вас підтримаємо, підкажемо, допоможемо, будуть додаткові фінанси – дамо. Але моя особиста позиція наступна – якщо ми розвиваємося, то ми розвиваємося спільно, і ніхто не повинен сидіти і чекати, поки з бюджету дадуть копійчину і її потім «з’їдати». Якщо хочете купляти техніку – нема питань, те, що не можете - допоможемо ми, але самі теж маєте заробляти. Тому дякую всім за роботу, і бажаю нормально відпрацювати, щоб ми на кінець року могли один одному чесно подивитися в очі».



Переглядів: 3037
Поширень: 0