Минулого року майже на 14 % зросла сума коштів з міського бюджету на капремонти висоток, які проводилися на умовах співфінансування з мешканцями. У 2014 році жителі на ці цілі зібрали 1,4 мільйони гривень, відповідно, зросла й сума коштів, виділених з боку міської влади – 13,9 мільйонів гривень. Як результат, відремонтовано м’які покрівлі у 18 будинках і шиферні – ще у 25. А також внутрішньобудинкові мережі у 34 багатоповерхівках, замінено міжвіконні блоки у 13 висотках тощо.

Вінничани з кожним роком все активніше беруть участь у співфінансуванні капремонтів багатоповерхівок. Люди усвідомлюють, що їх будинки є їхньою спільною власністю, адже більшість квартир (92,5 %) у висотках приватизовані. І все більше жителів хочуть скористатись можливістю відремонтувати за програмою співфінансування робіт зношені внутрішньобудинкові мережі, покрівлі, панельні стики, фасади будинків, під’їзди та інших об’єкти житлового фонду.

Згідно з цією програмою міський бюджет фінансує 70% від загальної вартості ремонтних робіт, а жителі, відповідно, 30%. У 2009 році вперше на капітальні ремонти у своїх багатоповерхівках вінничани зібрали 25 тисяч гривень. У наступному році ця цифра сягнула 493 тисячі гривень, а в 2011 зросла ще у двічі і склала 931 тисячу гривень. У 2013 році кількість зібраних коштів мешканцями багатоповерхівок сягнула 1 мільйон 207 тисяч гривень.

«У минулому році мешканці вінницьких висоток зібрали 1 мільйон 401 тисячу гривень на капремонт висоток на умовах співфінансування. Міська влада виділила 13,9 мільйонів гривень. В результаті поєднання цих коштів було проведено капітальний ремонт м’яких покрівель у 18 будинках та шиферних – у 25 висотках. А також капітально відремонтовано внутрішньобудинкові мережі у 34 будинках тощо. Проведено ряд робіт й по енергоефективності та енергозбереженню житлового фонду. Зокрема, відремонтовано зовнішні міжпанельні стики у 17 будинках, замінені віконні блоки у місцях загального користування у 13 висотках. Крім того, на умовах співфінансування проводився ремонт систем електрозабезпечення у житлових будинках зі встановленням акустичних вимикачів. Ці вимикачі оснащені датчиками руху, які автоматично вмикають та вимикають світло у під’їзді, що дозволяє заощаджувати електроенергію», – каже в.о. директора департаменту житлового господарства Олег Лаврік.



Переглядів: 2980
Поширень: 0