Вінницькі підприємці дедалі більше уваги приділяють зовнішньому вигляду прилеглої до магазину чи офісу території. Минулого року вони встановили біля своїх закладів 211 декоративних вуличних світильників, 118 велопарковок, 75 дошок​ оголошень та 64 типових аншлагів. У такий спосіб бізнес робить свій внесок у розвиток міського простору Вінниці. В цьому році підприємці будуть здійснювати благоустрій вже відповідно до нових правил, затверджених минулого року, які передбачають комплексний підхід до впорядкування території.

Щороку вулиці обласного центру помітно змінюються – стають охайнішими і сучаснішими. Городяни інколи і не помічають поступових перетворень, але про це говорять гості міста і вінничани, які переїхали до інших міст чи країн, і добре пам’ятають, якою була Вінниця, коли вони її покидали. До таких змін привів системний підхід до розвитку міського простору. З одного боку міська влада проводить ремонт і реконструкцію доріг, тротуарів, наповнює вулиці сучасними елементами благоустрою, покращує озеленення та зовнішнє освітлення, з іншого боку – створює програмні документи, які регулюють та систематизують розвиток міського простору, що в майбутньому створить особливий та неповторний стиль міста.

Вже кілька років поспіль разом із комунальними службами покращенню естетичного вигляду вулиць міста сприяють і підприємці, які намагаються створити особливу атмосферу біля своїх магазинів та офісів, що позитивно впливає на підвищення оцінки їхніх закладів людьми. У такий спосіб вони також й демонструють зростання культури ведення бізнесу, адже дбають і про те, щоб вінничанам було приємно не лишу відвідувати, але й знаходитись біля їхнього закладу.

Серед додаткових елементів благоустрою підприємці встановлюють біля магазинів, кафе та офісів додаткове освітлення. Торік в місті з’явилось більше двохсот таких декоративних ліхтарів. Традиційними біля комерційних закладів стали й дошки оголошень, які дозволили значно зменшити кількість об’яв на стовпах, деревах, парканах та будівлях. Минулого року з’явилось ще 75 таких дощок оголошень.

Підтримали підприємці й ініціативу міської влади розвивати велосипедний рух в обласному центрі і долучились до створення відповідної інфраструктури. Щоб велосипедистам було зручно залишити свій транспортний засіб біля магазину, підприємці почали досить активно встановлювати біля своїх закладів велопарковки. Лише за 2014-й їх кількість у місті зросла ще майже на 120 штук.

А вже цього року у місті буде апробовуватись нова система виконання підприємцями благоустрою прилеглої до їх закладів території, яка передбачена у новому Порядку здійснення суб’єктами господарювання благоустрою території Вінниці, прийнятому торік. Цей документ передбачає комплексний підхід до впорядкування території біля магазинів і офісів, який повинен враховувати гармонійне поєднання із сусідніми об’єктами.

«Ми хочемо позбутися ситуації, коли на невеликому відрізку вулиці є різні види, форми та кольори лавочок, ліхтарів, плитки, урн тощо. Тому основною новацією порядку є комплексний підхід до благоустрою. Міська влада сьогодні пропонує не локальне вирішення питань благоустрою певних територій в кожному конкретному випадку, а необхідність розробки комплексної схеми благоустрою в межах одного кварталу (від вулиці до вулиці) або, як мінімум, – в межах одного будинку»,– каже головний архітектор міста Олександр Рекута.​



Переглядів: 3777
Поширень: 0