У Вінниці створена всеукраїнська мережа волонтерів-добровольців, які мають на меті популяризувати ідеї збереження репродуктивного здоров’я та планування сім`ї.

Організаційно мережа розпочала свою діяльність під час тренінгу для представників організацій-членів Всеукраїнської коаліції з репродуктивного здоров’я та планування сім’ї. У навчанні взяли участь координатори волонтерських груп двох десятків громадських організацій із різних куточків України.

Тренінг відбувся в рамках проекту «Репродуктивне здоров’я в Україні», що виконує Благодійний Фонд «Здоров’я жінки і планування сім’ї» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку/USAID.

У Вінниці створена всеукраїнська мережа волонтерів

За результатами тренінгу створена робоча група і розроблений план інформаційно-просвітницьких заходів. Найпершими завданнями у ньому є лобіювання Державної програми з репродуктивного здоров`я на період після 2015 року, долучення Коаліції до проведення всеукраїнського тижня планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я. Акції відбудуться в травні цього року майже в усіх містах України. А восени до Всесвітнього дня контрацепції волонтери організують флеш-моби, квести та розповсюдять тисячі корисних інформаційних буклетів.

Оскільки чималий досвід роботи з волонтерами має саме вінницька ГО «ВІСЬ» провести перший всеукраїнський тренінг для волонтерів доручили провести голові цієї організації Світлані Дубині.

Мережа волонтерів допоможе громадам вести широку інформаційно-просвітницьку роботу з метою створення змін у ставленні та поведінці людей до питань репродуктивного здоров’я та планування сім’ї. Нині, коли війна в Україні вкрай звузила сферу волонтерської діяльності, спрямованої переважно на воїнів та жертв АТО, актуальність цього питання є більш ніж високою. Тим більше, що законодавці створили певні перепони у роботі волонтерів. Зокрема, відповідно до чинного Закону України "Про волонтерську діяльність" наразі волонтером може бути лише людина, яка досягла 18 років і уклала договір на здійснення волонтерської діяльності із відповідною організацією. При цьому організація має отримати певну "ліцензію" від Міністерства соціальної політики України.

На переконання Світлани Дубини вимога отримання статусу «волонтерської» організації суттєво шкодить руху добровольців в Україні, адже зменшує соціальну активність неформальних об’єднань (наприклад, ініціативних груп територіальних громад тощо) і порушує головний принцип волонтерства – доброї волі. В той же час європеїзація України дозволяє мотивувати молодь до волонтерської діяльності як до сучасного стилю життя особливо у сферах репродуктивного здоров’я та планування сім’ї, які, на жаль, досі табуйовані у суспільстві.



Переглядів: 3614
Поширень: 0