Торік у вінницьких територіальних «Прозорих офісах» було надано більше 200 тисяч соціальних послуг городянам. В той же час попереднім записом на прийом по питаннях соціального захисту скористалось 52,9 тисяч громадян, в тому числі за допомогою телефону та Інтернету. Всього за рік до департаменту соціальної політики надійшло 73 тисячі звернень.

5 березня відбулося розширене засідання департаменту соціальної політики по підсумках роботи у 2014 році і пріоритетах поточного року. Щомісячно відділи департаменту в територіальних відділеннях «Прозорого офісу» обслуговують майже 15 тисяч відвідувачів. Всього надано біля 205 тисяч соцпослуг. Загалом же попереднім записом скористалось понад 50 тисяч вінничан. В 2014 році департамент соціальної політики повністю перейшов на електронний документообіг. Всього за рік до департаменту надійшло 73 тисячі звернень. З них більш як 94 % вирішено позитивно, на 1908 надано роз’яснення.

Одним з напрямків роботи департаменту соціальної політики міської ради є призначення адресних державних соціальних допомог. Минулого року у Вінниці 54 844 особам призначено різні види адресних державних соціальних допомог на загальну суму 345,2 млн. грн. «Значна увага приділяється такому виду допомоги, як субсидія. В минулому році своїм правом на неї скористалося 27,5 тисяч вінничан на загальну суму 25,5 млн. грн. Середньомісячий розмір субсидії склав 278 грн., - розповідає директор департаменту Лариса Попова. - 5,3 тисячі вінничан з числа тих, хто отримує субсидію, скористалися п’ятдесятивідсотковою пільгою в діагностичному центрі».

Ще один напрямок роботи - це забезпечення пільгових категорій населення різними видами державних допомог. Так, торік на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі перебувало 93,2 тисячі вінничан, а це 25,2% від усього населення міста. У 2014 році сума профінансованих на відшкодування пільг коштів склала 90,2 млн. грн.

Для вирішення соціальних проблем у 2014 році в Вінниці діяла місцева програма соціального захисту окремих категорій громадян. Її цілями було: поліпшення соціальних умов конкретних груп населення (сім’ї з дітьми, літні громадяни, одинокі, інваліди, тощо), індивідуальна робота з окремими особами і родинами із конкретних проблем (включає матеріальну допомогу, турботу про дітей, робота з неблагополучними сім,ями) та турбота і догляд за людьми літнього віку На реалізацію програми з міського бюджету спрямовано 19 млн. грн. Матеріальну грошову допомогу отримали 2 818 мешканців міста на загальну суму 4,6 млн. грн. Проведено виплати компенсацій 1297 фізичним особам, які надають соціальні послуги, на загальну суму 2,2 млн. грн. Фінансову підтримку також отримали 13 громадських організацій на загальну суму 1,2 млн. грн.

«Події, які відбуваються в Україні протягом останнього часу, ставлять перед нами нові вимоги. Робота з громадянами, які вимушені були переїхати до Вінниці, розпочалася з березня минулого року. Спочатку це були громадяни з Криму та міста Севастополь, а з кінця травня - жителі Донецької та Луганської областей, - каже директор департаменту соцполітики міської ради Лариса Попова. - На початок січня цього року на обліку нашого департаменту перебувало 3 117 осіб, з них 1737 осіб працездатного віку, 715 дітей, 665 пенсіонерів, 111 осіб із загальної кількості мають інвалідність». За призначенням адресної допомоги звернулось 1829 родин ( 2736 осіб). Призначено та виплачено допомогу 1667 сім\'ям на загальну суму 2,9 млн. грн.

З бюджету міста минулого року надано матеріальну допомогу майже трьом тисячам вінничанамПід соціальним супроводом департаменту перебуває і сім’я загиблого на Євромайдані героя Небесної сотні Максима Шимка. Родині загиблого торік було надано матеріальну допомогу у розмірі 100 тисяч гривень. Ще 8 поранених під час кривавих подій на столичному Майдані вінничан отримали на лікування по 25 тисяч грн. допомоги. Також під супроводом знаходяться члени сімей 11 загиблих у бойових діях на Сході військовослужбовців. 8 членам сімей загиблих призначено та виплачено матеріальну грошову допомогу в розмірі 100 тис. грн.

«Враховуючи ту зону відповідальності і тих людей, з якими ви працюєте, - ваша робота, на мою думку, є дуже серйозною. Враховуючи сьогоднішні економічні та політичні виклики в державі і війну на Сході, досить важливо відноситися до всіх людей, які до вас звертаються по допомогу, тільки позитивно, з поясненням ситуації та проведенням якісних консультацій, - зазначає в. о. міського голови Сергій Моргунов.Людина – понад усе, і саме на вас покладається відповідальність за збереження соціального спокою у місті».

Пріоритетними напрямками роботи на поточний рік визначено: соціальний супровід сімей членів територіальної громади Вінниці, які є військовослужбовцями та працівниками Збройних Сил України, Національної гвардії України та інших військових формувань, які брали участь в антитерористичній операції; подальша робота із вирішення проблемних питань ветеранів війни; здійснення обліку та надання допомоги для вирішення соціально-побутових умов переселенців; організація призначення субсидій малозахищеним верствам населення. ​



Переглядів: 3154
Поширень: 0