​Вінницька муніципальна поліція спільно з працівниками екологічної інспекції та міської міліції розпочали рейди по ринках та вулицях міста для виявлення незаконного продажу червонокнижних підсніжників. За продаж чи купівлю рослин, які внесено до Червоної книги України, на порушників може очікувати штраф в сумі від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією рослин. Окрім того, державою передбачена компенсація за шкоду, заподіяну внаслідок добування, знищення або пошкодження червонокнижних рослин, а також за знищення чи погіршення середовища їх зростання, – від 49 грн. за кожну трав\'янисту рослину.

З весняним потеплінням на вулицях міста з’являється ще один вид стихійної торгівлі – продаж весняних первоцвітів. Працівники муніципальної поліції та екологи закликають вінничан не лише не рвати перших весняних квітів, які занесені до Червоної книги України, а й не купувати їх у продавців. Окрім підсніжників законом заборонено також нищити шафран та проліски.

За словами начальника КП «Муніципальна поліція» Василя Гайовика, його підлеглі мають право складати адміністративні протоколи на торгівлю в невстановлених місцях, тобто поза міськими ринками, екологічна ж інспекція може скласти протокол на незаконне зривання та продаж весняних квітів, що передбачає в рази більший штраф для порушників закону, тому рейди проводять спільно.

Згідно із статтею 88-1 та статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за незаконне зривання та продаж первоцвітів, які занесені до Червоної книги України, передбачений штраф від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 340 до 510 гривень) з конфіскацією незаконно добутого. А Постановою КМУ від 07.11.2013р. №1030 передбачена компенсація за шкоду, заподіяну внаслідок добування, знищення або пошкодження червонокнижних рослин, а також за знищення чи погіршення середовища їх зростання, – від 49 грн. за кожну трав\'янисту рослину.

Також муніципальною поліцією продовжуються перевірки перехресть та вулиць, які найчастіше використовуються, як місця стихійної торгівлі. Тільки протягом минулого місяця працівниками муніципальної поліції за торгівлю з рук у невстановлених місцях на громадян складено 36 адміністративних протоколів. Їх направлено на розгляд адміністративних комісій за місцем проживання правопорушників. На порушників може бути накладено штраф від 340 до 1360 грн.



Переглядів: 4247
Поширень: 0