Протягом торішнього і за два місяці цього року прокурори в інтересах громадян та держави подали до суду позовів майже на 200 млн.грн. Суди задовольнили позови на суму 86 млн.грн., з яких виконано на 75 млн.грн. Про це під час брифінгу повідомив заступник прокурора Вінницької області Сергій Сухоребрий. Про найбільш гучні справи він розповів журналістам.

Cергій Сухоребрий повідомив, що прокуратура приділяє велику увагу малозахищеним громадянам і дітям, які позбавлені батьківського піклування. Так, прокурором міста Вінниці захищені житлові права пенсіонерки. Як розповів заступник прокурора області, вони вимагали виселити із будинку осіб, яких вона пустила тимчасово пожити.

- Вони фактично викинули пенсіонерку на вулицю. Наразі суд задовольнив позов повністю. Однак крапку в цій справі ставити ще зарано, - каже заступник прокурора області Сергій Сухоребрий. - Незаконні мешканці звернулися до суду, аби визнати за ними право власності.

За позовом прокурора Чечельницького району визнане право власності за дитиною-сиротою на спадкове майно, а це житловий будинок із господарськими спорудами.

- У Жмеринському районі міжрайонним прокурором у лютому до суду пред\'явлено позовну заяву про визнання неправомірних дій місцевого управління соціального захисту населення районної держадміністрації про припинення соціальної виплати на утримання малолітньої дитини її бабці, яка є опікуном, - пояснює Сергій Сухоребний. - У малолітнього хлопчика мати померла, а батько відбував покарання у місцях позбавлення волі. Проте батько після звільнення із місць позбавлення волі почав отримувати допомогу на утримання малолітнього сина. Однак ухилявся від виконання своїх батьківських обов\'язків, дитину до себе на проживання не забрав, відмовився від його виховання. Тобто кошти на дитину отримував, однак на сина їх не витрачав.

Також заступник прокурора відзначив, що приділяють велику увагу питанням земельної сфери, а також відслідковують питання використання земель лісового фонду.

- Вдалося встановити, що Калинівська районна державна адміністрації на території Павлівської сільської ради у власність одного із приватних підприємств незаконно передала ділянку для промислових потреб площею 13 гектарів, яка належала до лісового фонду і могла згідно із законодавством відчужуватися лише за рішенням Кабінету Міністрів, - каже Сергій Сухоребрий. - За вказаним фактом розслідується кримінальне провадження, а прокуратурою області зараз готується позов про повернення лісових земель у комунальну власність територіальної громади.

Поряд із земельними і майновими питаннями останнім часом доволі актуальне питання бомбосховищ. Наразі, каже заступник прокурора області, органами прокуратури було з\'ясовано, що при проведенні приватизації майна державних підприємств є випадки, коли незаконно включено до статуту новоутворених підприємств сховища цивільного захисту - це бомбосховища й об\'єкти протирадіаційного захисту.

- За цими фактами прокуратурою області вивчаються матеріали та готуються позови про визнання незаконними актів приватизації. Право власності може скасувати тільки суд. Наразі по місту Вінниці опрацьовується 15 таких об\'єктів, - додав заступник прокурора Сергій Сухоребрий.


Переглядів: 2831
Поширень: 0