Люди з порушенням опорно-рухового апарату, вінничани з порушеннями слуху, зору та іншими формами інвалідності, ведуть а​ктивний спосіб життя – навчаються, працюють, беруть участь у спортивних заходах, а також постійно займаються підтримкою переселенців зі Сходу та військових, які боронять Україну.

Сьогодні міський центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» є осередком, де люди з інвалідністю можуть не тільки отримати фізичну та психологічну підтримку, а й знайти допомогу щодо адаптації та інтеграції у суспільство. Минулого року Центром надано 18 204 безкоштовні послуги для дітей та молоді з функціональними обмеженнями – це масаж, відвідування басейну, психологічна допомога та допомога різних спеціалістів, інформаційна підтримка.

«Дуже важливо, щоб реабілітація відбувалася комплексно, щоб люди з інвалідністю змогли жити повноцінно в громаді, у якій вони перебувають. В тому і полягає реабілітаційна програма, - розповідає керівник закладу Раїса Панасюк. - Коли такі люди активні по життю, громада стає міцнішою. Тому наші клієнти беруть активну участь у загальноміських заходах, спортивних змаганнях, міжнародних зустрічах. М​и показуємо їм, що потрібно бути не тільки активними в навчанні, пошуку роботи, а й відпочинку. І що наметовий табір для людей на візках теж не проблема, якщо його продумати».

Клієнтами Центру можуть бути діти та молодь віком від 7 до 35 років. При ньому діє тренажерна зала, англійської мови, гри на гітарі та синтезаторі, уроки декупажу, вишивки та бісероплетіння, в’язання тощо, діє група психологічної взаємопідтримки, постійно організовуються тренінги, зустрічі та екскурсії. Для отримання інформаційних послуг у мережі Інтернет та навчання в одній із кімнат закладу облаштовані комп\'ютеризовані робочі місця.

Крім того, клієнти і працівники Центру беруть участь у перевірці закладів та установ міста щодо доступності їх для людей з інвалідністю. «Це дуже важливо не тільки для людей на візках, а й для мам з дитячими візками, людей похилого віку, - каже Раїса Панасюк. - Важливо, щоб наш простір був інклюзивним, тобто доступним для усіх, тому що людина протягом свого життя міняє свої фізичні здібності. Наші працівники та клієнти мають досвід проведення навчань для інших установ та закладів. Наприклад, ми проводили навчання в аеропорту, як проводити посадку та висадку пасажирів з інвалідністю різних категорій – показували як надавати послуги з порушеннями зору чи слуху».

Минулого року в рамках програми «Індивідуальний підбір візків» спільно з департаментом соціальної політики до Вінниці було привезено 250 візків. Практично усіх їх розповсюдили між людьми, які цього потребували. Наразі у Вінниці ажіотажу з точки зору індивідуального забезпечення інвалідними візками у порівнянні з іншими містами України немає. При ГО «Гармонія» працює «Служба перевезення людей на візках» та «Служба супроводу людей з інвалідністю». Минулого року нею було надано 17,2 тис. послуг, щоденно служба має щонайменше 22 виклики.

Торік у Вінниці в рамках розвитку інклюзивної освіти було пристосовано школу № 6 до навчання дітей з інвалідністю: споруджено ліфтову шахту з ліфтом. Також при вході до школи побудовано пандус, а туалетні кімнати пристосовано для використання школярами-візочниками. В цьому році у місті планують почати облаштування для дітей з інвалідністю ще одну школу в іншому районі міста. Це буде школа № 33.

«Ми не можемо стояти осторонь тих питань, які ставить час перед нашим суспільством. Як тільки у місті з’явилися перші переселенці, ми взяли на себе зобов’язання збирати речі цим людям. Але як показав час – це стало нашим стабільним заняттям. В цьому є великий «плюс», тому що люди, які приходять до Центру, бачать, що їм допомагають люди з інвалідністю, і це, в якійсь мірі, знімає психологічне навантаження. Тому що коли вимушені переселенці бачать, як ми працюємо, активно живемо, то з’являється надія, що вони обов’язково виберуться зі складної ситуації. Дуже важливо, що ми єдині як громада і готові допомогти іншим», - говорить керівник «Гармонії». Центр також постійно збирає кошти для закупівлі необхідних речей для військових, які воюють на Донбасі, а ще в’яжуть теплі носки для хлопців.



Переглядів: 2949
Поширень: 0