З приходом весни вінничани активно розпочали наводити лад на своїх присадибних ділянках та палити торішнє опале листя, гілля й інші відходи. Попри те, що спалювання непотребу завдає шкоди здоров’ю вінничан, це заборонено Правилами благоустрою та санітарного стану м. Вінниці. Тому Муніципальна поліція розпочала відстежувати такі випадки і складати відповідні протоколи про адмінпорушення, за що паліям листя загрожує штраф 340 до 1360 грн. На минулому тижні такі протоколи було складено на шістьох вінничан.

У Вінниці вже кілька років поспіль ведеться робота по збереженню чистого довкілля. Місто робить ряд системних кроків, які спрямовані на зменшення викидів в повітря СО2. Також чимало шкоди навколишньому середовищу і вінничанам завдає дим від спалювання листя та інших побутових відходів. Тому восени та навесні міська влада разом із Муніципальною поліцією і квартальними комітетами посилює роботу в приватному секторі, яка має на меті зменшити кількість випадків спалювання непотребу.

«Порівняно з минулими роками вінничани вже рідше палять листя, проте такі випадки ще трапляються доволі часто. Тому зараз представники Муніципальної поліції разом з квартальними комітетами активізували свою роботу із мешканцями, які продовжують спалювати відходи. За минулий тиждень було складено шість протоколів на порушників Правил благоустрою. Штраф за таке адмінпорушення для фізичних осіб становить від 340 грн. до 1360 грн., а для юридичних – 850 – 1700 грн», – каже начальник комунального підприємства «Муніципальна поліція» Василь Гайовик.

З наступного тижня контроль за тим, щоб люди не палили сміття, підсилять мобільні групи. До їх складу вже традиційно входитимуть дільничні інспектори міліції, працівники санітарно-епідеміологічної служби, державної екологічної інспекції, представники виконавчих органів міської ради, працівники Асоціації органів самоорганізації населення та Муніципальної поліції. У кожній групі будуть люди, які уповноважені складати відповідні приписи та протоколи про адміністративні порушення, по яких адмінкомісія виносить постанови про штраф.

Оперативну інформацію про спалювання листя та інших відходів мобільні групи отримують від відділу «Цілодобова варта», після чого виїжджають на місце. Така система роботи дозволяє підвищити мобільність груп. Також мобільні групи в ході моніторингу міста самостійно виявляють факти спалювання відходів рослинного походження, по яким також будуть складатися адміністративні протоколи.

Вінничани можуть повідомляти про випадки спалювання листя на «Цілодобову варту» за багатоканальним номером 15-60, або 65-15-60, 60-15-60 та (0800)601560.

Довідка

Під час згорання однієї тони рослинних залишків у повітря потрапляє біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому листі виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовини. Додаткова проблема полягає в тому, що з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згоранні, приміром, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких для людини є отруйними. Саме вони, зазвичай, стають причиною першіння в горлі та кашлю. Особливо погано почуваються ті, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти. Вкрай небезпечним є вплив диму на організм дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.



Переглядів: 3260
Поширень: 0