Відповідно, теплопостачальні організації не можуть розрахуватися з ДК «Газ України» за спожитий газ. Тому міська влада спільно з керівництвом теплопостачальних підприємств міста, працівниками ДВС, ДАІ та ОВІРу проводять системну роботу щодо стягнення заборгованості за комунальні послуги зі злісних неплатників.

На сьогоднішній день за спожитий газ теплопостачальні організації боргують 62,2 млн. грн. Примітно, що наразі і держава боргує значні кошти тепловикам по різниці у тарифах. Щоб хоч якось вилізти з боргової ями, теплопостачальні підприємства міста змушені брати кредити. Надаються вони на пільговій основі (під 18 % річних). Разом з тим, їх обсяг уже сягнув більше 31 млн. грн.

Заборгованості перед тепловиками з міського та обласного бюджетів на сьогодні немає, а от установи, що фінансуються з державного бюджету боргують майже 3,5 млн. грн. «У порівнянні з відповідним періодом минулого року ця сума збільшилась удвічі, - розповідає перший заступник міського голови Іван Михайлюк. - це тривожні симптоми перед початком опалювального сезону». Основними боржниками, що фінансуються з держбюджету, є підприємства та організації Міністерства оборони, освіти та юстиції.

Станом на 26 серпня борги населення Вінниці за спожите тепло та гарячу воду сягають 24 млн. 748 тисяч грн., що на 7 млн. грн. більше аніж за цей самий період минулого року. «Я розумію, що складові тарифу за рік зросли, однак 7 млн. - це досить значна сума, - каже Іван Михайлюк. - Наше завдання на даний час - забезпечити рівень розрахунків хоча б на рівні минулого року».

Триває претензійна робота з боржниками. Протягом року у ДВС поступило 1092 виконавчі документи про стягнення заборгованості по комунальних послугах згідно судових рішень. Заступник начальника відділу ДВС Головного управління юстиції у Вінницькій області Євген Сухоставський запевняє, що в обов\'язки їх працівників входить не просто перевірка матеріального стану боржників та арешт майна, в першу чергу вони керуються індивідуальним підходом до кожної виконавчої справи. Коли справа доходить до арешту майна - більшість заможних вінничан сплачують борги у той же день. Допомагають працівникам Державної виконавчої служби дільничні інспектори, адже часто державних виконавців неплатники зустрічають грубою лайкою, а іноді і погрозами щодо застосування вогнепальної зброї. Поспілкуватися з вінничанами, які живуть у приватних садибах теж не просто, особливо коли за високим парканом виконавців зустрічає ще й сторожовий пес господарів. У такому разі до справи залучають кінологів. На сьогоднішній день накладено арешт на 95 будинковолодінь боржників. «Залишаються проблемними неплатники, квартири яких неприватизовані, - розповідає Євген Сухоставський. - Один з таких вінничан боргує більше 31 тисячі гривень». Іван Михайлюк дав доручення - відпрацювати механізм щодо реалізації житла боржників, яке знаходиться у комунальній власності, та надання таким квартир, менших за площею.

Працює з боржниками і міський відділ ОВІР. Наразі до ОВІРу надійшло 40 ухвал суду та більше 50 листів-звернень від ДВС щодо злісних неплатників. «Таких боржників ми вносимо у базу даних. Згідно законодавства ми можемо їм тимчасово не видавати, або вилучати закордонні паспорти до повної ліквідації заборгованості», - роз\'яснює начальник відділу громадянства і міграції та реєстрації фізичних осіб Вінницького міського управління ГУ МВС України у Вінницькій області Андрій Синюшко. «Якщо хтось з вінничан не розраховується за комунальні послуги - нехай спочатку розрахується з боргами перед комунальниками, а потім вирішує свої справи за кордоном», - переконаний віце-мер Іван Михайлюк.

Тому якщо вінничани хочуть увійти в опалювальний сезон з гарячими радіаторами - населенню необхідно по максимуму розрахуватися з тепловиками. Адже у жовтні крім боргів утвориться ще й так званий касовий розрив, коли теплопостачальні підприємства вже нададуть населенню послуги, а городяни ще не встигнуть за них розрахуватись.


Переглядів: 2837
Поширень: 0