В цьому році у під’їздах вінницьких будинків продовжилась активна робота по встановленню акустичних вимикачів світла. Ці нескладні прилади вмонтовуються в світильники і допомагають заощаджувати на освітленні одного під’їзду дев’ятиповерхівки до 5 кВт на добу. У цьому році вже встановлено майже 750 таких вимикачів. Загалом за рік планується обладнати акустичн​ими вимикачами 525 під’їздів.

Для економії електроенергії на освітленні під’їздів кілька років тому в місцях загального користування багатоповерхівок почали з’являтись світильники з вмонтованими акустичними вимикачами. Цей сучасний спосіб оптимізації освітлення під’їздів почав набирати обертів у 2013 році, але поодинокі приклади були і раніше. Загалом на сьогоднішній день у вінницьких будинках працює 7,5 тисяч акустичних вимикачів у 800 під’їздах, а мешканці дедалі частіше почали проявляти інтерес до таких датчиків і надсилати заявки щодо встановлення їх у свої будинках. Тож працівники департаменту житлового господарства міської ради прогнозують, що в цьому році під’їздів, де світло вмикається і вимикається автоматично, реагуючи на будь-який звук, значно побільшає.

За словами начальника відділу поточного утримання будинків та прибудинкових територій Сергія Гречанюка, за два роки у вінницьких будинках вже 20% під’їздів мають акустичні вимикачі. А до кінця поточного року планується встановити ще майже 5 тисяч таких датчиків.

«В основному такі акустичні вимикачі разом із новими світильниками встановлюються під час ремонту електрощитових. Але є технологія, яка дозволяє під’єднувати такі датчики до вже існуючих ламп. Вартість такого приладу включається в оплату послуг за утримання будинку та прибудинкової території за поточний місяць і розподіляється на всіх мешканців. Останнім часом ми використовуємо датчики із фотореле, яке блокує подачу електрики до світильників у денний час, що дозволяє заощадити ще більше електроенергії».

Якщо мешканці хочуть встановити такі акустичні вимикачі у своїх під’їздах, їм потрібно звернутись до житлово-експлуатаційного підприємства, яке обслуговує їхній будинок. Вартість одного світильника з вмонтованим вимикачем та лампочкою становить приблизно 200 грн., встановлюються вони на кожному поверсі під’їзду. Окрім того, що цей пристрій допомагає економити електроенергію, він також продовжує строк роботи лампочки, оскільки має «плавне» включення.​



Переглядів: 3301
Поширень: 0